О зависимости эффективности случайного поиска от размерности пространства при оптимизации электрических машин - А. А. Терзян; Г. С. Сукиасян; Т. Р. Мелконян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Проанализированы эффективности различных алгоритмов случайного поиска при решении задачи оптимизации модели электрической машины, а также их зависимость от размерности пространства поиска. Проведены численные эксперименты оптимизации модели электрической машины с большим числом варьируемых параметров для некоторых часто применяемых алгоритмов случайного поиска. Полученные численные результаты хорошо согласуются с результатами теоретического анализа. Վերլուծված է էլեկտրական մեքենայի մոդելի օպտիմալացման խնդիրների լուծման դեպքում տարբեր ալգորիթմների պատահական որոնումների արդյունավետությունը, ինչպես նաև դրանց կախվածությունը որոնման տիրույթի չափողականությունից: Ներկայացված են էլեկտրական մեքենայի մոդելի օպտիմալացման դեպքում հաճախակի կիրառվող մի շարք ալգորիթմների մեծ թվով փոփոխարկվող փոփոխականներով պատահական որոնումների թվային փորձերը: Ստացված արդյունքները համեմատվել են տեսականորեն կատարված վերլուծության հետ: The efficiencies of different algorithms of the random search at solving the optimization problem of the electrical machine model, as well as their dependence on the space dimension of the search are analyzed. Numerical experiments for optimizing the model of the electrical machine with a great number of varying parameters for some frequently used algorithms of random search are carried out. The obtained numerical results well agree with those of the theoretical analysis.
Keywords: Technology