Մետաղապոլիմերային շփահանգույցներում ինքնայուղման մեխանիզմի հետազոտումը և դիֆուզիոն մոդելի մշակումը - Ն. Գ. Մելիքսեթյան; Կ. Վ. Հովհաննիսյան; Ա. Ն. Կարապետյան; Վ. Վ. Սարոյան (Հայաստանի ԳԱԱ)
Մետաղապոլիմերային շփահանգույցների ինքնայուղման մեխանիզմի ուսումնասիրման և շփանյութափոխանցման թաղանթի առաջացման դիֆուզիոն մոդելի հիման վրա բացահայտվել է շփման ընթացքում տեղի ունեցող դիֆուզիոն պրոցեսների և ձևավորված շփանյութափոխանցման թաղանթների միջև անալիտիկ կապը: Առաջարկվել է մետաղապոլիմերային շփակցորդմամբ առաջացած պոլիմերային թաղանթների հաստության գնահատման հաշվարկային մեթոդիկա, ինչը հնարավորություն է ընձեռում որոշելու մեքենաների շփահանգույցների երկարակեցությունը: На основе изучения механизма самосмазывания металлополимерных узлов трения и диффузионной модели образования пленок фрикционного переноса выявлена аналитическая связь между процессами диффузии при трении и формированием пленок фрикционного переноса. Предложена методика оценки толщины формирующихся в металло-полимерном трибосопряжении пленок фрикционного переноса, что позволяет определить долговечность узлов трения машин. Based on the study of the self-lubricating mechanism of the metal-polymer tribounits and the diffusion model of the friction transfer film formation, the analytic correlation between the diffusion processes at friction and the friction transfer film formation is revealed. А method for estimating the friction transfer film thickness in the metal-polymer tribocontact is proposed, allowing to determine the durability of the friction units.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery