Обобщенная концепция каскадного кодирования в цифровых системах обработки информации - О. А. Гомцян (Հայաստանի ԳԱԱ)
Исследованы новые кодовые конструкции и цифровые методы модуляции, совместно применяемые в различных цифровых системах обработки информации. Известные преимущества цифровых систем обработки информации выдвигают на первый план способы защиты данных от несанкционированного доступа (НСД) и улучшения помехоустойчивости с использованием современных кодовых схем. Эти две основные задачи породили большое количество решений и применений, начиная с простейших кодов до современных сложных турбоконструкций и др. В дополнительном исследовании нуждаются также сигнально-кодовые конструкции, а также их взаимодействие с многокаскадными кодами. Помехоустойчивое кодирование в сочетании с аналого-цифровым преобразованием, перемежением и удачными кодами передачи является эффективным средством для повышения качества записи и передачи информации по различным каналам. Шифрование и сжатие предоставляют дополнительную защиту каналов связи от НСД. Հետազոտվել են կոդային նոր կառուցվածքների և մոդուլյացիայի բազմազան մեթոդները, որոնք համատեղ օգտագործվում են ինֆորմացիայի մշակման տարբեր թվային համակարգերում: Ինֆորմացիայի մշակման թվային համակարգերի հայտնի առավելություններն առաջին պլան են մղում անթույլատրելի մուտքից տվյալների պաշտպանության միջոցները և խանգարումակայունության բարելավումը ժամանակակից կոդային սխեմաների օգտագործմամբ: Այս երկու հիմնական խնդիրներն առաջացրել են լուծումների և գործածության մեծ քանակություն՝ սկսած պարզագույն կոդերից մինչև ժամանակակից բարդ տուրբոկառուցվածքներ և այլն: Լրացուցիչ հետազոտման կարիք ունեն ազդանշանակոդային կառուցվածքները, ինչպես նաև դրանց փոխազդեցությունը բազմակասկադային կոդերի հետ: Խանգարումակայուն կոդավորումը, անալոգա-թվային ձևափոխման և փոխանցման հաջող կոդերի հետ համադրված, շատ արդյունավետ է ձայնագրման որակի բարձրացման և տարբեր կապուղիներով ինֆորմացիայի հաղորդման համար: Ծածկագրումը և սեղմումը ապահովում են կապի ուղիների լրացուցիչ պաշտպանությունը չարտոնագրված մուտքից: New code structures and different modulation techniques used together in different digital information processing systems are investigated. The known advantages of digital processing systems promote the methods of data protection from unauthorized access and improvment of the noise immunity, using modern coding schemes. The two main tasks spawned a large number of solutions and applications, starting with the simplest codes to modern complex turbo constructions, etc. The signal-code constructions, as well as their interaction with multistage codes also require additional studies. Noiseless coding combined with analog – to - digital conversion, interleaving and successful transmission codes is very effective to improve the quality of recording and transmitting information on different channels. Encryption and compression provide additional protection channels against unauthorized access.
Keywords: Technology