A new technological approach for developing a portable photospectrometer for monitoring the environmental conditions - Tsaturyan, S. H. (Հայաստանի ԳԱԱ)
The environmental condition monitoring and climate change is becoming more and more important in today's fast growing technological and industrial world. The sensing devices which are providing proper analysis of multiple environmental parameters such as water, soil, air, and intensity of radiation using the spectroscopy are not easily accessible because of the device’s size, weight and cost. The studied and developed portable photospectrometer is aimed at solving these issues with its functionality, single photodetector technology, dynamic range of spectral measurements (200 … 1100 nm), high resolution of sensing (~5 nm), small footprint, portability, and low cost properties which would be accessible for anyone as a multipurpose environmental condition monitoring and analysis tool. Շրջակա միջավայրի և կլիմայական փոփոխությունների մշտադիտարկումը մեր օրերում զարգացող տեխնոլոգիական և արդյունաբերական աշխարհում դառնում է ավելի ու ավելի կարևոր գործոն: Առկա սպեկտրոսկոպիկ տվիչները, որոնք հնարավորություն են ընձեռում կատարելու բազմակի պարամետրերի ճշգրիտ չափումներ (աղտոտվածությունը ջրում, հողում, օդում և ճառագայթումը), ոչ միշտ են հարմար դաշտային օգտագործման համար իրենց մեծ չափերի, քաշի և թանկարժեքության պատճառներով: Մեր հետազոտության արդյունքում մշակվել է դյուրակիր ֆոտոսպեկտրոմետր, որը թույլ է տալիս հաղթահարել վերը նշված սահմանափակումները: Առաջարկված սարքի հիմքում ընկած է ֆոտոընդունիչ, այն ունի լայն դինամիկ միջակայք և թույլ է տալիս կատարել սպեկտրալ չափումներ 200 – 1100 նմ տիրույթում, ունի բարձր ճշտություն (~5 նմ), փոքր չափսեր, ցածր գին և շարժական կիրառություն: Այս հատկությունների շնորհիվ սարքը կարող է օգտագործվել որպես ընդհանուր նշանակության անալիտիկ գործիք և հասանելի բոլորին, ովքեր ցանկություն ունեն կատարելու շրջակա միջա-վայրի պարամետրական չափումներ դաշտային պայմաններում: В условиях быстрого роста технологической и промышленной базы в мире постоянно растет роль мониторинга окружающей среды и климатических изменений. Классические спектроскопические датчики, позволяющие производить анализ нескольких параметров состояния окружающей среды (загрязнение воды, почвы, воздуха и радиации), не всегда могут быть использованы из-за большого размера и веса, а также высокой стоимости подобных устройств. В результате исследований был разработан портативный спектрофотометр, позволяющий преодолеть эти ограничения. Предлагаемое устройство основано на фотоприемнике, обладающем широким динамическим диапазоном спектральных измерений (200 - 1100 нм), высоким разрешением (~5 нм), небольшими размерами, обеспечивающими возможность портативного применения, и невысокой стоимостью. Устройство может быть использовано в качестве аналитического инструмента общего назначения и будет доступно всем кто желает заняться многосторонним мониторингом состояния окружающей среды.
Keywords: Technology