Комплексная переработка сульфидных концентратов молибдена - А. О. Овсепян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Проведено экспериментально–теоретическое и прикладное исследование комплексной переработки сульфидных концентратов молибдена, в результате чего получены: обожженный молибденовый концентрат с содержанием меди и серы соответственно не более 0,08 и 0,05%; дисульфид молибдена высокой чистоты для смазочного материала; дисилицид молибдена непосредственным синтезом из сульфидных молибденовых концентратов; молибдат свинца высокой чистоты и стехиометрического состава для выращивания монокристаллов; лигатурные материалы для легирования стали молибденом; суль-фиды кремния для флотации медно-молибденовых руд. Կատարվել են մոլիբդենի սուլֆիդային խտանյութերի համալիր վերամշակման փորձարարա–տեսական և կիրառական հետազոտություններ, որոնց արդյունքում ստացվել է թրծված մոլիբդենային խտանյութ, որում պղնձի ու ծծմբի պարունակությունը կազմել է համապատասխանաբար ոչ ավելի 0,08 և 0,05%, բարձր մաքրությամբ մոլիբդենի դիսուլֆիդ՝ քսուքային նյութերի համար, մոլիբդենի դիսիլիցիդ՝ մոլիբդենի սուլֆիդային խտանյութերից անմիջական սինթեզի մեթոդով, բարձր մաքրությամբ և ստեխիոմետրական բաղադրությամբ կապարի մոլիբդատ՝ միաբյուրեղի աճեցման համար, լեգիրող նյութեր՝ պողպատները մոլիբդենով լեգիրելու համար, սիլիցիումի սուլֆիդ՝ պղնձա-մոլիբդենային հանքանյութերի ֆլոտացման համար: Experimental-theoretical and applied investigations of complex processing of sulphide concentrates of molybdenum are carried out, as a result of which, roasted molybdenum concentrate accordingly with a content of copper and sulphur not more than 0,08 and 0,09%; disulphide of molybdenum with high purity for preparing lubricants; disilicide of molybdenum with a method of direct synthesis from sulphide concentrates of molybdenum; lead molybdate with high purity and stoichiometric composition for growing single crystals; ligature materials for alloying steel with molybdenum; sulphides of silicon for the flotation of copper-molybdenum ores are obtained.
Keywords: Mining engineering; Metallurgy; Technology