Կանոնավոր ձևի որմնաքարերի անմնացորդ հանույթի տեխնոլոգիա և անվավոր մեքենա - Ջ. Ա. Ասատրյան; Ս. Ս. Հարությունյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ներկայացված է որմնաքարերի հանույթի տեխնոլոգիան` հատուկ քարհան անվավոր մեքենայով, պատրաստված ավտոբեռնիչի հիման վրա, որը բացառում է հանքահրապարակում մնացորդային աստիճանների առաջացումը: Մեքենայի խուսանավելու ճկունությունը թույլատրում է կրկնակի օգտագործել շահագործումից դուրս եկած քարհանքերը և արմատապես բարելավել հանքամերձ տարածքների բնապահպանությունը: Приводятся результаты опытно-конструкторских разработок по созданию колесной машины на базе автопогрузчика и технология добычи стенового камня правильной формы, обеспечивающие существенное повышение степени использования каменного карьера и исключение образования остаточныx ступеней. The results of experimental and design developments to create a forklift-based wheel machine and technology for quarrying wall stone of the correct form are introduced, allowing to significantly increase the degree of utilization of the quarry and exclude the formation of the remaining steps.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery