Lens refracting cost effective photovoltaic solar energy concentrating systems - G. A. Pilawjian (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The overall cost reduction task is studied for photovoltaic (PV) solar energy systems. For that purpose, a new, cost effective lens refracting system is developed. The concentrating system consists of Fresnel lenses placed under different facet angles refracting the sun light onto the solar cells placed along a line. The developed photovoltaic concentrating system uses the mathematical model of Fresnel lens concentrating optics for photovoltaic systems used to optimize the system by cost. Ուսումնասիրված է արևային ֆոտոէլեկտրական էներգետիկ համակարգերի ընդհանուր ինքնարժեքի իջեցման խնդիրը: Մշակվել է նոր, արդյունավետ ոսպնյակային համակարգ: Ոսպնյակային կոնցենտրատորը կազմված է տարբեր անկյուններով տեղադրված ֆրենելային ոսպնյակներից, որոնք բեկում են արևի ճառագայթները դեպի ուղիղ գծով տեղաբաշխված արևային մարտկոցները: Մշակված ֆոտոէլեկտրական կոնցենտրատորային համակարգի հիմքում ընկած է ֆրենելային ոսպնյակների օպտիկական համակարգի մաթեմատիկական մոդելը, որն օգտագործված է որպես ինքնարժեքի օպտիմալացմանն ուղղված հիմնական գործիքամիջոց: Исследована задача снижения общей себестоимости фотоэлектрических солнечных энергетических систем. С этой целью разработана новая, экономически эффективная линзовая система. Концентраторная система состоит из расположенных под различными углами линз Френеля, которые преломляют солнечный свет на солнечные батареи, расположенные вдоль линии. В разработанной фотоэлектрической концентраторной системе используется математическая модель френельной линзовой концентраторной оптики, которая позволяет оптимизировать систему по себестоимости.
Keywords: Technology