Ճնշումային խողովակաշարով հոսող ջրի ելքի որոշման մեթոդ - Ա. Ս. Մինասյան (Հայաստանի ԳԱԱ)
Առաջարկվող մեթոդը հիմնված է ֆիզիկական այն երևույթի վրա, որ ջուրը ճնշումային խողովակաշարով հոսելիս հաղթահարում է խողովակաշարի դիմադրությունը, որի ընթացքում ծախսում է էներգիա: Համաձայն մեթոդի՝ կատարվում է ջրի ծախսած էներգիայի չափում և այդ մեծության՝ ջրաքանակի վերածում: Ծախսված էներգիան չափվում է դինամիկ ճնշումը չափող էլեկտրոնային մանոմետրի միջոցով: Предлагаемый метод основан на том физическом явлении, что вода во время течения в трубопроводе преодолевает ее давление и при этом тратит энергию. Согласно методу, производится измерение количества затрачиваемой энергии и ее превращение в количество воды. Затрачиваемая энергия измеряется посредством электронного манометра, измеряющего динамическое давление. The given method is based on the physical phenomenon that the water overcoming the pipeline resistance while flowing through it, consumes energy. The essence of the method is to measure the amount of the consumed energy and convert the obtained value into the quantity of water. The energy consumed is measured by an electronic manometer by which the dynamic pressure is measured.
Keywords: Technology; Hydraulic engineering; Ocean engineering