Աերացիայի գոտու գրունտներում խոնավատեղափոխման դինամիկայի գնահատումը - Վ. Ս. Սարգսյան; Ա. Է. Խաչատրյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտված են աերացիայի գոտում խոնավության տեղափոխման օրինաչափությունները: Խոնավատեղափոխության հաստատված ռեժիմի համար ստացված են խոնավության և ներծծման ճնշման բարձրության համար արտահայտություններ, որոնցով կարելի է որոշել խոնավության շարժման ուղղությունը և գրունտային ջրերի սնման կամ գոլորշիացման մեծությունները: Կատարված է խոնավատեղափոխման քանակական գնահատում` խոնավության հաշվեկշռի հավասարման միջոցով: Ստացված լուծումներով կարելի է որոշել մշակաբույսերի ջրման նորմերը: Рассматриваются особенности влагопереноса в зоне аэрации. Для стационарного режима влагопереноса получены зависимости влажности и высоты давления всасывания, по которым можно определить направление движения влажности, а также величины питания грунтовых вод. Выполнена количественная оценка влагопереноса по уравнению водного баланса. По полученным решениям можно определить нормы орошения сельско- хозяйственных культур. The peculiaritries of the moisture transfer in the aeration zone are considered. A relationship between the moisture and the height of the absorption pressure for a stationary regime of moisture transfer is obtained allowing to determine the direction of the moisture movement, as well as the values of ground water feeding. A quantitative estimation of the moisture transfer is implemented by the equation of the water balance. The results obtained will allow to determine the irrigation norms for agricultural crops.
Keywords: Technology; Hydraulic engineering; Ocean engineering