Հայաստանի պատմական մայրաքաղաք Դվինի թանգարանացման խնդիրները - Սամուելյան, Արև (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հողվածը նվիրված է Հայաստանի պատմական մայրաքաղաք Դվինի պահպանության և վերջինիս թանգարանացման կազմակերպման հիմնախնդիրների վերհանմանը, որոնք կարոտ են հրատապ լուծման, ինչպես նաև' մի շարք անհրաժեշտ համալիր միջոցառումների իրականացման: В статье рассматриваются вопросы сохранения и организации музеефикации древней армянской столицы Двин. Вышеупомянутые проблемы требуют скорейшего решения, а также проведения комплексных мер. Многолентие археологические раскопки на территории Двина раскрыли богатый, многослойный архитектурный и градостроительный материал, относящийся к разным, последовательным историческим отрезкам. Имея богатое археологическое наследие, в случае проведения надлежащей музеефикации, Двин также может стать уникальным культурно-учебным центром. The present article considers the problems of preservation and museumification of Armenia’s historical capital Dvin. To solve the mentioned problems as soon as possible, complex measures need to be implemented. The archeological excavations of many years at the site of Dvin have uncovered ample multilayer architectural and urban planning material, pertaining to different consecutive historical periods. Such archeological heritage can be used to make Dvin a unique cultural-educational center, provided that adequate museumification work is accomplished.
Keywords: Ճարտարապետագիտություն