Կոմիտասին և հայոց ցեղասպանությանը նվիրված Տիգրան Մանսուրյանի երկերը - Արևշատյան, Աննա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Կոմիտասին և Հայոց ցեղասպանությանը նվիրված ստեղծագործողների շարքում նշանակավոր տեղ են գրավում հայ մեծանուն կոմպոզիտոր Տիգրան Մանսուրյանի (ծնվ.1939) երկերը: Այդ թեմային Մանսուրյանն անդրադարձել է դեռևս 1960-ականների վերջում: Սակայն առավել ուշագրավ են վերջին տասնամյակում նրա ստեղծած խոշոր կտավի գործերը, ինչպիսիք են «Ու՞ր է Աբել եղբայր քո... » Թավջութակի և լարային նվագախմբի 4 կոնցերտը (2010), Ռեքվիեմը՛ մենակատարների, խառը երգչախմբի և կամերային նվագախմբի համար (2011) Sonata da chiesa-ն ալտի և դաշնամուրի համար: Վերոնշյալ երկերի երաժշտական լեզուն և ոճական առանձնահատկությունները վկայում են, որ Տ. Մանսուրյանը հանդես է գալիս որպես Կոմիտասի ստեղծագործական ավանդույթների անմիջական ժառանգորդ և նորարար, ում գործերը մեծապես հարստացրել են հայ արդի երաժշտությունը, նոր որակ հաղորդելով հայ կոմպոզիտորական մտածողությանը: В ряду сочинений, посвященных Комитасу и Геноциду армян, значительное место принадлежит произведениям выдающегося армянского композитора современности Тиграна Мансуряна (род. 1939). К этой теме Мансурян обратился еще в конце 1960-ых годов. Однако наиболее примечательны его сочинения крупной формы, созданные за последнее десятилетие, такие как Концерт N 4 для виолончели и струнного оркестра под названием «Где брат твой Авель?» (2010), Реквием для солистов, смешанного хора и камерного оркестра (2011), Sonata da chiesa для альта и фортепиано (2015). Музыкальный язык и стилистические особенности вышеназванных произведений свидетельствуют о том, что Т. Мансурян выступает как непосредственный продолжатель, творческих традиций Комитаса и новатор, чьи сочинения во многом обогатили современную армянскую музыку, придав новое качество армянскому композиторскому мышлению. Among the works, dedicated to Komitas and the Armenian Genocide, The oeuvre of the outstanding contemporary Armenian composer Tigran Mansurian(born 1939) holds a spesial position. T. Mansurian addresses this topic back at the end of the 1960s. Most notable are, however, his large-scale compositions, created over the past decade, such as Concerto N 4 for cello and string orchestra, "Where is thy brother Abel?" (2010), Requiem for soloists, mixed choir and chamber archestra (2011), Sonata da chiesa for viola and piano (2015). The musical language and stylistic peculiarities of the above works testify to the fact that T. Mansurian is a direct successor to Komitas' creative traditions and an innovator, too, whose works have largely enriched contemporary Armenian music, imparting a new quality to the Armenian compositional thought.
Keywords: Երաժշտագիտություն