Արփիար Արփիարյանի դերը Կոմիտասի ստեղծագործական ճակատագրում - Ասատրյան, Աննա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Կոմիտասի մասին առաջին տպագրված հոդվածի հեղինակն է հայ գրող, հրապարակախոս և գրաքննադատ Արփիար Արփիարյանը (1851-1908): 1892թ. հոկտեմբերի վերջերին Կ. Պոլսում Ա. Արփիարյանի նախաձեռնությամբ տեղի է ունեցել նրա և Կոմիտասի հանդիպումը, որը կարևոր դեր ունեցավ ինչպես կոմիտասագիտության մեջ, այնպես էլ Կոմիտասի ստեղծագործական ճակատագրում: Հանդիպման տպավորության տակ «Հայրենիք» օրաթերթի 1892թ. նոյեմբերի 21-ի համարում տպագրվում է Ա. Արփիարյանի «Սողոմոն Սարկաւագ» հոդվածը: Автором первой напечатанной в прессе статьи о Комитасе был армянский писатель, публицист и литературный критик Арпиар Арпиарян (1851-1908). В Константинополе в конце октября 1892 г. по инициативе А. Арпиаряна состоялась его встреча с Комитасом, сыгравшая заметную роль как в комитасоведении, так и в творческой судьбе Комитаса. Впечатления о встрече А. Арпиарян изложил в статье «Согомон Саркаваг», опубликованной в номере за 21 ноября 1892 г. The author of the first article in the press about Komitas was an Armenian writer, publicist and literary critic Arpiar Arpiaryan (1851-1908). In Constantinopole, at the end of October 1892, A. Arpiaryan arranged a meeting with Komitas, which played a noticeable part both in Komitas Studies and in Komitas' creative life. His impressions of the meeting A. Arpiaryan presented in the article "Sarkavag Soghomon" in the November 21, 1892 issue of the "Hayreniq" newspaper, whose editor-in-chief he was.
Keywords: Երաժշտագիտություն