Բուն իրականության և «կեղծ» իրականության բախումը Գուրգեն Խանջյանի «Քեզնից պրծում չկա» պիեսում - Մանուչարյան, Կարեն (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Գուրգեն Խանջյանի «Քեզնից պրծում չկա» պիեսն անկախ Հայաստանի հասարակական-քաղաքական կյանքի անմիջական արձագանքն է: Երգիծանքի տարբեր հնարների հմուտ կիրարկումներով Գ. Խանջյանն ստեղծել է բուն իրականության և «կեղծ» իրականության բախում: Բախման այդ կերպը լայնորեն տարածված է համաշխարհային գրականության մեջ և տարբեր դրսևորումներով տեղ է գտել Ուիլյամ Շեքսպիրի «Օթելլո», Ժան-Բատիստ Մոլիերի «Տարտյուֆ կամ խաբեբան», Նիկոլայ Գոգոլի «Ռևիզոր», Դ. Դեմիրճյանի «Քաջ Նազար» և շատ այլ ստեղծագործություններում: Այս հանգամանքը բացում է համեմատությունների լայն դաշտ և թույլ է տալիս կատարել որոշակի ընդհանրացումներ, առանձնացնել գործառութային ընդհանրություն ունեցող կերպարների հատուկ տիպեր («սուբյեկտ»-կերպար, «թիրախ»-կերպար («օբյեկտ»), «երկփեղկ-վող» կերպար, «քողազերծող» կերպար): Իրականության երկփեղկումը պայմանավորում է նաև գեղարվեստական կերպարի երկփեղկում՝ ստեղծելով կերպար-«հակակերպար» երկվությունը: Пьеса Гургена Ханджяна «От тебя не отделаться» являет собой своеобразный отзвук общественно-политической жизни независимой Армении. Проблема столкновения двух реальностей – истинной и «ложной» широко представлена в мировой литературе, в частности, в таких произведениях, как «Отелло» Уильяма Шекспира, «Тартюф или лжец» Жан-Батиста Мольера, «Ревизор» Николая Гоголя, «Храбрый Назар» («Кадж Назар») Д. Демирчяна. Раздвоение реальности обуславливает раздвоение художественных образов, порождает дуализм образ – «антиобраз». Gurgen Khanjyan’s play “There is No Escape From You” is a kind of echo of the socio-political life of independent Armenia. The problem of the collision of two realities – true and “false” is widely presented in world literature, in particular, in such works as “Othello” by William Shakespeare, “Tartuffe or a Liar” by Jean-Baptiste Molière, “Inspector General” by Nikolai Gogol, “Brave Nazar” (“Qaj Nazar”) by D. Demirchyan. The bifurcation of reality causes the bifurcation of artistic images, gives rise to the dualism of the image – “anti-image”.
Keywords: Արվեստագիտություն