Օդի ավելցուկի գործակցի նվազեցման դեպքում ՋԷԿ-երի գազային արտանետումների վտանգավորության աստիճանի գնահատման ալգորիթմի մշակումը - Ս. Հ. Էլբակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Իրականացվել է օդի ավելցուկի գործակցի նվազեցման հետևանքով հեղուկ վառելիքի այրման արգասիքներում պարունակվող ածխածնի մոնօքսիդի ու բենզապիրենի քանակության աճի և ազոտի օքսիդների քանակության նվազման գնահատում: Մշակվել են հաշվարկային ալգորիթմ և համապատասխան ծրագիր, որոնցով կատարվել է օդի ավելցուկի գործակցից կախված տարեկան բնապահպանական վճարների հաշվարկում: Проведена оценка влияния снижения величины коэффициента избытка воздуха на увеличение содержания моноксида углерода и бенз(а)пирена и уменьшение содержания оксидов азота в продуктах сгорания жидкого топлива. Разработаны расчётный алгоритм и соответствующая программа, позволяющие рассчитать годовые экологические затраты в зависимости от значения коэффициента избытка воздуха. The influence of reducing the value of air ratio excess on the carbon monoxide and benzopyrene increase and nitrogen oxide decrease in the combustion products of liquid fuels is evaluated. A calculation algorithm and an appropriate program, allowing to calculate the annual environmental costs, depending on the value of the air ratio excess are developed.
Keywords: Technology; Chemical technology