Մոսկվայի հայ արձանագործները. երեք ուրվապատկեր - Ավագյան, Արթուր (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
XX դարի բազմաթիվ հայ արվեստագետներ հանգամանքների բերումով հիմնավորվեցին ոչ թե Հայաստանում, այլ օտար երկրներում՝ հնարավորություն ստանալով լիարժեք դրսևորելու իրենց տաղանդը, գտնելու լսարան, հասնելու հաջողության: Այդպես դասավորվեց նաև անվանի քանդակագործներ Նիկողայոս Նիկողոսյանի (1918-2018), Ֆրիդրիխ Սողոյանի (1936-2019) և Գեորգի Ֆրանգուլյանի (ծնվ. 1945) ստեղծագործական կենսագրությունը, որոնց համար երկրորդ հայրենիք դարձավ Ռուսաստանի մայրաքաղաք Մոսկվան: Անցնելով իրենց անկրկնելի ուղին արվեստում՝ նրանք շոշափելիորեն նպաստեցին թե՛ XX դարի երկրորդ կեսի և XXI դարասկզբի արձանագործության և թե՛ հա-ռուսական մշակութային կապերի զարգացմանը: ХХ век дал целую плеяду армянских художников, которые в силу обстоятельств обосновались не в самой Армении, а в других странах, где они получили возможность полноценно проявить свой талант, найти зрительскую аудиторию, добиться успеха. Именно так сложилась творческая биография известных скульпторов Николая Никогосяна (1918-2018), Фридриха Согояна (1936-2019) и Георгия Франгуляна (род. в 1945 г.), для которых второй родиной стала столица России Москва. Пройдя свой неповторимый путь в искусстве, они внесли значительный вклад в развитие искусства скульптуры второй половины ХХ – начала ХХI века, равно как и армяно-русских художественных связей. The 20th century gave birth to many Armenian artists, who had to settle down not in Armenia, but in foreign lands, where they got the opportunity to fully show their talent, find an audience, and achieve success. This is how the creative biog-raphy of famous sculptors Nikolai Nikoghosyan (1918-2018), Friedrich Soghoyan (1936-2019) and Georgy Frangulyan (born 1945) developed: the capital of Russia Moscow became the second homeland for them. With their unique path in art, they made a significant contribution to the development of sculpture in the second half of the 20th and early 21st centuries, as well as to the Armenian-Russian art relations. Key words: Armenian sculptors, history of Armenian fine arts, Armenian-Rus
Keywords: Կերպարվեստագիտություն