Скрипичное наследие Александра Афанасьевича Спендиарова - Иванов, Андрей (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Статья посвящена роли скрипки в творческой биографии А.А. Спендиарова. Даётся обзор исполнительской деятельности Спендиарова-скрипача. Прослеживается история возникновения скрипичных миниатюр и их тематические особенности. Подчёркивается исключительная роль скрипки в драматургии оперы «Алмаст». Выявляются источники скрипичного стиля композитора, его связи с русской и французской композиторскими школами. Հոդվածը նվիրված է ջութակի դերին Ալեքսանդր Սպենդիարովի ստեղծագործական կենսագրության մեջ: Տրված է Սպենդիարով-ջութակահարի կատարողական գործունեության համառոտ ակնարկը: Հեղինակը հետամուտ է եղել ջութակի համար գրված մանրանվագների ստեղծման պատմությանն ու դրանց թեմատիկ առանձնահատկություններին: Ընդգծվում է ջութակի բացառիկ դերը «Ալմաստ» օպերայի դրամատուրգիայում: Բացահայտվում են կոմպոզիտորի ջութակի ոճի աղբյուրները, նրա կապերը ռուսական և ֆրանսիական կոմպոզիտորական դպրոցների հետ: The article analyzes the role of violin in the creative career of A.A. Spendiarov. An overview of Spendiarov’s performance as violinist is given. The history of violin miniatures and their thematic features are traced. The exceptional role of violin in the dramaturgy of the opera “Almast” is emphasized. The sources of the composer's violin style, its connections with the Russian and French schools of composition are revealed.
Keywords: Музыка