ԲԱՐԴ ԴԻՐՔԱՅԻՆ ԿՈՆՍԵՐՎԱՏԻՎ ՀԱՄԱԿԱՐԳԻ ՍՏԱՏԻԿ ԿԱՅՈՒՆՈՒԹՅԱՆ ՈՒՍՈՒՄՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆԸ ՄԱՏՐԻՑԱՅԻՆ ՏԵՍՔԻ ԲՆՈՒԹԱԳՐԻՉ ՀԱՎԱՍԱՐՄԱՆ ՄԻՋՈՑՈՎ - Ս. Հ. Հովհաննիսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Առաջարկվում է բարդ դիրքային կոնսերվատիվ համակարգի ստատիկ կայունության ուսումնասիրություն` մատիցային տեսքի քառակուսի հավասարման միջոցով: Ստացված բնութագրիչ հավասարման մատրիցների յուրաքանչյուր կարգի գլխավոր անկյունագծային մինորների գումարի նշանների և սեփական արժեքների ուսումնասիրության արդյունքում հետևություններ են արվում համակարգի կայունության վերաբերյալ: Հանրահաշվական տվյալ չափանիշի կիրառությունը կոնսերվատիվ համակարգերի ստատիկ կայունության հետազոտման ժամանակ հնարավորություն է տալիս որոշել համակարգի կայունության անվտանգ կամ վտանգավոր սահմանին գտնվելը:
Keywords: Electrical engineering; Electronics; Nuclear engineering; Technology