The Breeding Avian Fauna of Marmarik Reservoir, Kotayk Region, Armenia - Asikyan, M. V.; Aghayan, S. A.; Grigoryan, G. G.; Khachatryan, E. A.; Aghababyan, K. E. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
As a result of human activity, ecological shifts always occur in nature. Being an indicator of ecosystem birds are important objects to monitor regularly. We conducted research on the bird species composition in the Marmarik reservoir area, Kotayk Marz, Armenia where the renovating and construction was conducted. For our research we used transect and mist net methods and collected literature data referring to bird biodiversity in our study area for the last years. The results revealed that the reconstruction of Marmarik reservoir affected bird species composition. Մարդու գործունեության արդյունքում բնության մեջ միշտ տեղի են ունենում շրջակա մի-ջավայրի փոփոխություններ։ Որպես էկոհամակարգի ինդիկատոր՝ թռչունները կարևոր օբյեկտներ են կանոնավոր մոնիթորինգի համար։ ՀՀ Կոտայքի մարզի Մարմարիկի ջրամբարի տարածքում, որտեղ իրականացվել են վերանորոգման և շինարարական աշխատանքներ, իրականացրել ենք թռչունների տեսակային կազմի ուսումնասիրություն։ Մեր ուսումնասիրությունների համար օգտագործել ենք տրանսեկտային և ցանցային մեթոդները, ինչպես նաև հավաքագրել ենք գրականության տվյալներ՝ կապված վերջին տարիներին մեր ուսումնասիրության տարածքում թռչունների կենսաբազմազանության հետ: Արդյունքները ցույց են տվել, որ Մարմարիկի ջրամբարի վերակառուցումն ազդել է թռչունների տեսակային կազմի վրա։ В результате деятельности человека в природе всегда происходят экологические сдвиги. Птицы, как индикаторы экосистем, являются важным объектом для регулярного мониторинга. Нами было проведено исследование видового состава птиц в районе Мармарикского водохранилища Котайкской области Армении, где велись ремонтно-строительные работы с целью изучения изменения разнообразия в исследуемых зонах. Для наших исследований мы использовали трансектный метод и метод ловли сетями, а также собрали литературные данные, касающиеся биоразнообразия птиц в исследуемой территории за последние годы. Результаты показали, что реконструкция Мармарикского водохранилища позитивно повлияла на видовой состав птиц
Keywords: Zoology