The age of Vedi alkaline lamprophyre diatreme - Sahakyan, Lilit (ՀՀ ԳԱԱ)
The alkaline lamprophyres of Vedi diatreme are composed mostly of green globular volcanic glass and have typical mineral composition for these rocks. Vedi diatreme is located in the Mankouk anticline (Khosrov reserve), where Middle Jurassic ophiolite complex where the obduction took place during the Late Coniacian to Santonian. U-Pb age of pyroclastic rocks of the diatreme is determined 182±3 Ma (n=17) by LA-ICP MS ablation on zircon grains. Broken rims of zircon grains indicate that they are affected by explosion. Alkaline lamprophyres are formed in an extensional environment of a subduction setting. Վեդու դիատրեմայի ալկալային լամպրոֆիրները կազմված են հիմնականում կանաչ օղակաձև հրաբխային ապակուց և ունեն այս ապարների համար բնորոշ միներալային կազմ: Վեդի դիատրեման տեղակայված է Մանկուկի անտիկլինալում (Խոսրովի արգելոց), որտեղ միջին յուրայի օֆիոլիթային համալիրը օբդուկցվել է վերին կոնյակ- սանտոն ժամանակահատվածում: Դիատրեմայի պիրոկլաստիկ ապարների U-Pb հասակը որոշվել է 182±3 միլ. տարի (n=17) ըստ ցիրկոն միներալների LA-ICP MS քայքայման: Ցիրկոն միներալների եզրային հատվածների կոտրված լինելը փաստում է, որ միներալները վնասվել են ժայթքման արդյունքում: Ալկալային լամպրոֆիրները ձևավորվել են սուբդուկցիոն զոնայի ընդարձակման միջավայրում: Щелочные лампрофиры диатремы Веди состоят в основном из зеленого шаровидного вулканического стекла и имеют типичный для этих пород минеральный состав. Диатрема Веди расположена в Манкукской антиклинали (Хосровский заповедник), где обдукция среднеюрского офиолитового комплекса произошла в позднем коньяке-сантоне. U-Pb возраст пирокластических пород диатремы определен 182±3 млн. лет (n=17) методом LA-ICP MS абляции по зернам циркона. Сломанные каймы зерен циркона указывают на то, что они задеты взрывом. Щелочные лампрофиры формиравались в условиях растяжения в субдукционной обстановке.
Keywords: Stratigraphy