Shear elastic waves in bi-material multi-layered waveguide - Ghazaryan, K.; Ghazaryan, R.; Terzyan, S. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
This analytical study demonstrates shear elastic wave propagation in stratified waveguide with emphasis on wave localisation effects using the propagator matrix method. The stratified waveguide consists of two-phase piecewise homogeneous periodically arranged finite number sub-layers along waveguide thickness. Analytical solutions are carried out for traction free waveguide. The existence of two modal types of guided waves is established: i) a localised surface mode occurring in “stopband” and ii) normal modes arising in a “passband” of frequencies. Даное аналитическое исследование посвящено вопросу распространения сдвиговой упругой волны в слоистом волноводе с акцентом на эффекты локализации волн с использованием метода трансфер матриц. Многослойный волновод состоит из конечного числа двухфазных кусочно-однородных периодически распределенных вдоль толщины волновода подслоев. Получены аналитические решения для волновода, поверхности которого свободны от механических напряжений. Установлено существование двух различных мод направленных волн: 1) локализованной поверхностной моды, возникающей в «полосе задерживания» и 2) нормальной моды, возникающей в «полосе пропускания» частот. Տվյալ վերլուծական հետազոտությունը նվիրված է շերտավոր ալիքատարում սահքի առաձգական ալիքի տարածմանը՝ մատրիցների մեթոդի կիրառմամբ, շեշտը դնելով ալիքների տեղայնացման երևույթին: Բազմաշերտ ալիքատարը բաղկացած է կտոր առ կտոր համասեռ, ալիքատարի հաստության երկայնքով պարբերաբար դասավորված վերջավոր թվով ենթաշերտերից: Ստացվել են անալիտիկ լուծումներ մեխանիկական լարումներից ազատ մակերևույթ ունեցող ալիքատարի համար: Հաստատվել է ուղղորդված ալիքների երկու տարբեր մոդերի գոյությունը. 1) տեղայնացված մակերևութային մոդ, որն առաջանում է հաճախությունների «հապաղման շերտում», և 2) նորմալ մոդ, որն առաջանում է հաճախությունների «բաց թողնման շերտում»:
Keywords: Mechanics