Сейсмический датчик для систем мониторинга. Разработка и результаты - Карапетян, Дж. К.; Гаспарян, А. С.; Шахпаронян, С. Р.; Матевосян, Г. M.; Карапетян, Р. К.; Шахпаронян, А. С. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Представлен разработанный в Институте геофизики и инженерной сейсмологии им. А. Назарова НАН РА сейсмический короткопериодный датчик IGES- 006. Датчик предназначен для использования как в составе различных систем сейсмического мониторинга, так и для решения специальных инженерных задач. Макет датчика успешно прошел лабораторные и полевые испытания, в том числе в режиме сейсмического мониторинга. Проведен сравнительный анализ сейсмических сигналов, зарегистрированных с использованием датчиков IGES-006 и СПВ-3К, во временной и частотной областях. Ներկայացված է ՀՀ ԳԱԱ Ա. Նազարովի անվ. երկրաֆիզիկայի և ինժեներային սեյսմաբանության ինստիտուտի կողմից մշակված ճոճանակային IGES-006 սեյսմիկ տվիչը: Տվիչը նախատեսված է ինչպես երկրաշարժերի մշտադիտարկման, այնպես էլ տարբեր ոլորտներում վիբրոչափումների իրականացման համար: Սեյսմիկ տվիչը հաջողությամբ անցել է ինչպես լաբորատոր, այնպես էլ դաշտային փորձարկումներ, այդ թվում նաև փորձարկումներ մշտադիտարկման պայմաններում: Անցկացվել է IGES-006 և SPV-3K տվիչների օգտագործմամբ ժամանակային և հաճախական ոլորտներում ստացված սեյսմիկ ազդանշանների համեմատական վերլուծություն։ The short-period seismic sensor IGES-006 developed at the NAS RA Institute of Geophysics and Engineering Seismology after A. Nazarov is presented. The IGES-006 sensor can be used both as part of various seismic monitoring systems and for solving special engineering problems. The sensor prototype has successfully passed laboratory and field tests, including the seismic monitoring mode. A comparative analysis of seismic signals recorded using IGES-006 and sensors in the time and frequency domains have been carried out.
Keywords: Геофизика