Критерии работоспособности и объемная прочность конструкционных элементов машин с концентраторами напряжений - Шекян, Г. Г; Геворкян, А. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Оценка прочности конструктивных элементов машин обычно весьма сложна и требует учета местных напряжений, которые могут значительно превышать допустимые, что обусловлено наличием различных концентраторов напряжений. Разрабатываются методы расчета напряженного состояния деталей машин с учетом наличия концентраторов и эксплуатационных условий. Մեքենաների կառուցվածքային տարրերի ամրության գնահատումը սովորաբար շատ բարդ է և պահանջում է տեղային լարումների հաշվառում, որոնք կարող են նշանակալի չափով գերազանցել թույլատրելի չափերը։ Դա պայմանավորված է տարբեր կոնցենտրատորների առկայությամբ։ Աշխատանքը ուղղված է կոնցենտրատորների և շահագործման պայմանների հաշվառմամբ մեքենաների դետալների լարվածային պայմանների հաշվարկային մեթոդիկայի մշակմանը։ Assessing the strength of structural elements of machines is usually very difficult and requires taking into account local stresses, which can significantly exceed the allowable ones. This is due to the presence of various stress concentrators. The work is aimed at developing methods for calculating the stress state of machine parts, taking into account the presence of concentrators and operating.
Keywords: Механика