Egyptian-Armenian “Artemis” Periodical - Esoyan, Myasnik (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Одним из известных армяноегипетских периодических изданий начала XX века является женский журнал «Артемис» (1902–1903, Каир-Александрия). На страницах журнала печатались материалы, освещающие жизнь и быт провинциальных армянских женщин. Журнал пытался внести свой позитивный вклад в развитие семейной жизни армянской женщины, «пробудить» ее сознание, помочь избавиться от предрассудков, стать защитником её прав. XX դարասկզբի եգիպտահայ նշանավոր պարբերականներից է կանանց համար հրատարակված «Արտեմիս» կանացի ամսագիրը: Պարբերականի էջերում հրատարակվել են հայ կնոջ կյանքին ու կենսագործունեությանը վերաբերող հոդվածներ: Պարբերականը փորձել է դրական ներդրում ունենալ հայ կնոջ ընտանեկան կյանքի զարգացման գործում, վերաիմաստավորել վերջինիս գիտակցությունը, օգնել ձերբազատվելու նախապաշարումներից, հանդես գալ իրավունքների պաշտպանի դերում:
Keywords: History