Գիտության դիվանագիտություն. գերտերություններին միավորող ընդհանուր հայտարար - Հայրապետյան, Ալբերտ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ըստ Բերկմանի սահմանման՝ գիտության դիվանագիտությունը միջազգային, միջգիտակարգային, համընդգրկուն գործունեություն ու գործընթաց է՝ միտված ազգային և համամարդկային շահերի հավասարակշռմանը՝ ի նպաստ մարդկության և սերունդների։ Գիտական բացառիկ հետազոտություններում այն, ինքնըստինքյան, հանդես է գալիս որպես գերտերությունների միջև տարաձայնությունների հաղթահարման միջոց։ Անգամ երբ միջազգային լարվածությունն իր բարձրակետին է հասնում, պետությունները չեն հրաժարվում գիտության դիվանագիտությունից՝ շարունակելով իրենց համագործակցությունը։ Հոդվածում դիտարկվում է, թե ինչպես է գիտական դիվանագիտությունը դրսևորվում Արկտիկայում, Անտարկտիկայում և Միջազգային տիեզերական կայանում։ Научная дипломатия, согласно определению Беркмана, представляет собой международный, междисциплинарный и инклюзивный (целостный) процесс, предполагающий принятие взвешенных решений для достижения баланса между национальными интересами и общими интересами человечества на благо всех людей на Земле из поколения в поколение. Она широко используется для преодоления разногласий сверхдержав в уникальной научной деятельности, где требуются совместные усилия ряда стран. Даже в условиях обострения международной напряженности государства не отказываются от научной дипломатии и продолжают сотрудничество. В этой статье представлен обширный взгляд на то, как научная дипломатия работает в таких областях как Арктика, Антарктика и Международная космическая станция. Science diplomacy, according to Berkman’s definition, is an international, interdisciplinary and inclusive (holistic) process, involving informed decision-making to balance national interests and common interests for the benefit of all on Earth across generations. It is widely used to overcome the discrepancies of the superpowers in unique scientific activities, where the joint efforts of a number of countries is required. Even when the international tension is heightened, states still do not abandon the science diplomacy and keep cooperating. The paper provides an informed look on how science diplomacy works in areas such as Arctic region, Antarctic region and the International Space Station.
Keywords: Աշխարհաքաղաքական քրոնիկոն