Հարկաբյուջետային կանոնները ՀՀ-ում. քաղաքականության հենասյո՞ւն, թե՞ զսպող ուժ - Պետրոսյան, Նարինե (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
20-րդ դարի վերջին տասնամյակում հարկաբյուջետային քաղաքականության կոորդինացման (համակարգման) գործընթացում նկատվեց համընդհանուր միտում՝ համապատասխան կանոնների ներ դրում բյուջեի պակասուրդի կրճատման կամ աճի զսպման, պետական պարտքի նվազեցման և այլ նպատակներով: Ներդրված բոլոր կանոններն ունեին առնվազն մեկ ընդհանրություն. վստահություն ձևավորել մակրոտնտեսական քաղաքականության վարման նկատմամբ: Հոդվածում քննարկվել են ՀՀ-ում հարկաբյուջետային հին ու նոր կանոնների կիրառման ազդեցությունը պակասուրդի և պարտքի կայունության ապահովման գործընթացի վրա, կապիտալ ծախսերի թերակատարման հետևանքով առաջացող շղթայական տնտեսական էֆեկտը, «բացառիկ դեպքերի» դրսևորման հետևանքով գրանցվող շեղումները և սահմանված թիրախներին հասնելու տարբերակները: В последнее десятилетие 20 века в процессе координации фискальной политики наметилась общая тенденция: введение фискальных правил, которые преследовали цель сокращения или обуздания бюджетного дефицита, сокращения государственного долга и другие цели. Все правила имели по крайней мере одну общую черту. Укреплять уверенность в реализации макроэкономической политики. В статье рассматривается влияние применения старых и новых фискальных правил в Армении на процесс обеспечения дефицитной и долговой стабильности, цепной экономический эффект недовыполнения капитальных затрат, а также последствия отклонения от фискальных правил из-за «исключительных случаев» в Армения. In the last decade of the 20th century, a general trend emerged in the process of fiscal policy coordination: the introduction of fiscal rules that aimed at reducing or curbing the budget deficit, reducing public debt, and other goals. All rules had at least one thing in common - building confidence in the implementation of macroeconomic policies. The paper discusses the impact of the application of old and new fiscal rules in Armenia on the process of ensuring deficit and debt stability, the chain economic effect of underperformance of capital expenditures, as well as the consequences of deviations from fiscal rules due to «exceptional cases» in Armenia.
Keywords: Տնտեսագիտություն