ՀՀ ռիսկի պարգևավճարի փոփոխությունները և ներքին շուկայի արձագանքները. զուգահեռ աշխարհներ կամ օբյեկտիվ իրականություն - Աղաբեկյան, Էդգար (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
ՀՀ ռիսկի պարգևավճարը, որը բնութագրվում է եվրոբոնդերի և նույն ժամկետայնության ամերիկյան պարտատոմսերի եկամտաբերության տարբերությամբ, վերջին ամիսներին թռիչքաձև աճել է: Հեղինակը, սեփական տեսանկյունից դիտարկելով դրա պատճառները, անդրադառնում է նաև հայաստանյան ներքին շուկայում դրամային գործիքների եկամտաբերության արձագանքին կամ ներքին շուկայում ռիսկի պարգևավճարի վարքագծին: Քննարկման նյութ են դառնում պետական պարտատոմսերի եկամտաբերության փոփոխություններն ու սպրեդները, վարկերի ու ավանդների տոկոսադրույքները: Премия за риск Армении, характеризуемая разницей между доходностью еврооблигаций и облигаций США с одинаковым сроком погашения, за последние месяцы резко возросла. Автор пытается рассмотреть причины этого, так как ссылается на реакцию доходности денежных инструментов на внутреннем рынке Армении или поведение риск-вознаграждение на внутреннем рынке. В этом контексте были рассмотрены изменения и спреды доходности государственных облигаций и процентных ставок по кредитам и депозитам. Сделана попытка представить основные причины сложившейся ситуации. Armenia's risk premium, which is characterized by the difference between yields on Eurobonds and US bonds with the same maturity, has risen sharply in recent months. The paper considers the reasons for this, discussing the reaction of the yield of monetary instruments in the domestic market of Armenia or the risk-reward behavior in the domestic market. In this context, changes and spreads in government bond yields and interest rates on loans and deposits are considered. An attempt is made to present the main reasons for the current situation.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ