Սոցիալական կարծրատիպերի շարժընթացը պայմանավորող սոցիալ-հոգեբանական գործոնները - Նազարյան, Անի; Ստեփանյան, Նարինե (ՀՀ ԳԱԱ)
Սոցիալական կարծրատիպերի շարժընթացը պայմանավորող սոցիալ-հոգեբանական գործոնների ուսումնասիրության հիմնահարցը ժամանակակից հոգեբանության կարևորագույն և համեմատաբար քիչ ուսումնասիրված հիմնախնդիրներից է։ Չնայած սոցիալական կարծրատիպերը բավական դժվարությամբ են ենթարկվում փոփոխությունների, այնուամենայնիվ, դրանց կայունությունը հարաբերական է։ Սոցիալական կարծրատիպերը փոփոխությունների են ենթարկվում սոցիալական, քաղաքական, տնտեսական, մշակութային զարգացումների շնորհիվ։ Դրանց շարժընթացը պայմանավորված է նաև հոգեբանական գործոններով։ Հետազոտելով սոցիալական կարծրատիպերի և անձնային աճի փոխազդեցությունը՝ հանգել ենք այն եզրակացության, որ անձնային աճը հանդես է գալիս իբրև սոցիալական կարծրատիպերի շարժընթացը պայմանավորող հոգեբանական գործոն: Проблема изучения социально-психологических факторов, обусловливающих динамику социальных стереотипов, является одним из наиболее важных и относительно мало изученных вопросов современной психологии. Хотя социальные стереотипы устойчивы к изменениям, их стабильность относительна. Социальные стереотипы меняются в результате социальных, политических, эконимических и культурных процессов. Динамика социальных стереотипов также обусловлена психологическими факторами. Изучение взаимодействия социальных стереотипов и личностного роста приводит к заключению, что личностный рост является психологическим фактором, определяющим динамику социальных стереотипов. The problem of studying the socio-psychological factors that determine the dynamics of social stereotypes is one of the most important and relatively little studied issues of modern psychology. Although social stereotypes are resistant to change, their stability is relative. Social stereotypes change as a result of social, political, economic and cultural processes. The dynamics of social stereotypes is also conditioned by psychological factors. Studying the interaction of stereotypes and personal growth, we came to the conclusion that personal growth is a psychological factor that determines the dynamics of social stereotypes.
Keywords: Հոգեբանություն