Творческие силы канадской армянской сцены - Бекарян, Анаит (ՀՀ ԳԱԱ)
Выступавшие на канадской армянской сцене актеры в основном не были профессионалами. Они принимали участие в спектаклях, организуемых различными группами. Но при этом канадский армянский театр был представлен немногочисленной группой актеров с профессиональным образованием, являвших собой яркую творческую индивидуальность. Ими были сформированы театральные труппы с интересным репертуаром, занявшие свою нишу в истории театра армянской диаспоры. К числу подвижников армянского искусства относится также талантливая армянская оперная певица, актриса, основатель театральной труппы «Арменян», пропагандист армянской культуры в Канаде Сельма Кекликян, внесшая достойный вклад в популяризацию духовного наследия армянского народа. Другим ярким представителем армянской культуры являлся актер, сатирик, театровед Х. Тетеян, который занимался также литературной деятельностью. Им были изданы сборник сатирических рассказов «Улыбка», пьесы и повесть «Записная книжка юноша». Կանադահայ բեմում հանդես եկող դերասանները մեծավ մասամբ պրոֆեսիոնալներ չէին։ Նրանք մասնակցել էին տարբեր խմբերի կողմից կազմակերպվող ներկայացումներին։ Այդուհանդերձ, կանադահայ թատրոնը ներկայանում էր ստեղծագործական վառ անհատականությամբ օժտված, մասնագիտական կրթություն ունեցող փոքրաթիվ արտիստներով: Նրանք ստեղծել էին հետաքրքիր խաղացանկով թատերախմբեր, որոնք իրենց տեղն ունեն սփյուռքահայ թատրոնի պատմության մեջ։ Հայ արվեստի նվիրյալների թվին է պատկանում նաև օպերային տաղանդավոր երգչուհի, դերասանուհի, «Արմենյան» թատերախմբի հիմնադիր, Կանադայում հայ մշակույթի քարոզիչ Սելմա Քեքլիկյանը, որն արժեքավոր ներդրում է ունեցել հայ ժողովրդի հոգևոր ժառանգության հանրայնացման գործում։ Հայ մշակույթի մյուս ակնառու ներկայացուցիչը արտիստ, երգիծաբան, թատերագետ Խորեն Տետեյանն է, որն զբաղվել է նաև գրական գործունեությամբ։ Նա հրատարակել է «Ժպիտ» երգիծական պատմվածքների ժողովածուն, պիեսներ և «Երիտասարդի մը հուշատետրը» վիպակը։ The actors performing on the Armenian stage in Canada were mostly non-professionals, who starred in performances staged by various companies. At the same time, the Armenian theatre in Canada was represented by a small team of professional actors. They joined theatre companies with an interesting repertoire and had a great role in the history of the theatre of the Armenian Diaspora. Selma Keklikyan, a talented Armenian opera singer, actress, founder of the “Armenian” company, promoter of the Armenian culture in Canada, made a significant contribution to the cultural legacy of the Armenian people. Another prominent representative of the Armenian culture was actor, satirist, and theater critic Kh. Teteyan, who was also engaged in literary activities. He published a collection of satirical stories "Smile", plays and the story "A young man's notebook".
Keywords: Культура; Искусство