Սոցիալ-քաղաքական իրավիճակը 2021 թ. արտահերթ խորհրդարանական ընտրություններից առաջ և հետո - Պողոսյան, Գևորգ; Պողոսյան, Ռիմա (ՀՀ ԳԱԱ)
Հետպատերազմական բարդ իրավիճակն ու շարունակվող կորոնավիրուսային համաճարակը հանգեցրին հասարակության քաղաքական ճգնաժամի, որի հանգուցալուծումը երկրի իշխանությունները փորձեցին իրականացնել արտահերթ խորհրդարանական ընտրությունների միջոցով: Չնայած ընտրողների ցածր մասնակցությանը ընտրություններին և գործող կառավարության քաղաքական վարկանիշի անկմանը՝ Ն. Փաշինյանի թիմին հաջողվեց ընտրությունների արդյունքով նոր խորհրդարանում պահպանել սահմանադրական մեծամասնությունը: Միաժամանակ, արմատական քաղաքական ընդդիմությունը նույնպես հաջողությամբ մտավ նոր խորհրդարան՝ բողոքի փողոցային պայքարը տեղափոխելով երկրի բարձրագույն օրենսդիր մարմին: Փաստորեն, Հայաստանում արտահերթ խորհրդարանական ընտրությունների միջոցով տեղի ունեցան գործող իշխանության վերարտադրություն և խորհրդարանական ընդդիմության նորացում: Тяжелая послевоенная ситуация и продолжающаяся пандемия коронавируса подвели армянское общество к политическому кризису, разрешение которого власти страны попытались осуществить путем внеочередных парламентских выборов. Несмотря на невысокий уровень участия избирателей в выборах и падение политического рейтинга действующей власти, команде Н. Пашиняна удалось в результате выборов сохранить за собой конституционное большинство в новом парламенте. Однако непримиримой политической оппозиции также удалось пройти в новый парламент и, таким образом, перенести уличную протестную борьбу в высший законодательный орган страны. Фактически в результате внеочередных парламентских выборов в Армении имело место воспроизводство действующей власти и обновление парламентской оппозиции. The difficulties of post-war situation and ongoing coronavirus pandemy brought the Arme-nian society to a political crisis, the resolution of which the country's authorities tried to implement through the parliamentary elections. Despite the low level of voter's participation in the elections and the drop in the political rating of current government, N. Pashinyan's team managed to retain a constitutional majority in the new parliament as a result of the elections. But along with them, the fundamental political opposition also managed to get into the new parliament, and thus move its street protest struggle into the walls of the country's highest legislative body. In fact, as a result of the extraordinary parliamentary elections in Armenia, there was a reproduction of power and a change of political opposition.
Keywords: Սոցիոլոգիա