Իրավական պետության հայեցակարգի հիմնավորումը գերմանական դասական փիլիսոփայության համակարգում - Խուրշուդյան, Աստղիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Իրավական պետության հայեցակարգային մոտեցումները պետության իրավական կառուցվածքի և կառավարման ձևի, իրավունքի գերակայության մասին մանրամասն մշակվեցին գերմանական դասական փիլիսոփայության, մասնավորապես Ի. Կանտի և Գ. Հեգելի փիլիսոփայական ուսմունքներում։ Իրավական պետության կամ պետական իշխանության սահմանափակումը իրավունքով էական նշանակություն ունեցավ արևմտյան Եվրոպայի պետականաշինության պրակտիկայում և ժողովրդավարական կարգերի հաստատման գործընթացում։ Այն չի կորցրել իր արդիականությունը և պրակտիկ նշանակությունը նաև մեր օրերում, հատկապես անցումային շրջանի պետականաշինության ոլորտում: Շատ ուսանելի է նաև Հայաստանի Հանրապետության համար իրավական պետություն կառուցելու գործում։ Детальное рассмотрение концептуальных подходов к правовому государству в немецкой классической философии, в частности в философских учениях И. Канта и Г. Гегеля, дает возможность заключить, что ограничение правового государства или государственной власти правом имело существенное значение в практике государственного строительства Западной Европы и в процессе установления демократических порядков. Оно не утратило своей актуальности и практического значения и в наши дни, особенно в сфере государственного строительства в переходный период, который переживает также Республика Армения. This article discusses in detail conceptual approaches to the state of law in German classical philosophy, in particular in the philosophical doctrines of I. Kant and G. Hegel. The article substantiates the approach, according to which the restriction of the state of law or state power by law was essential in the practice of state building in Western Europe and in the process of establishing democratic orders. It has not lost its relevance and practical significance in our days, especially in the field of state building during the transitional period, which the Republic of Armenia faces as well.
Keywords: Իրավագիտություն; Փիլիսոփայություն