Время квантового туннелирования умеренно сингулярного потенциала: метод регуляризации - Мурадян, А. Ж.
В квантовой механике сингулярность потенциала как правило сперва удаляется, искомые величины вычисляются для регуляризованного потенциала, а затем в полученных выражениях делается обратный предельный переход. Вычислены время туннелирования и время отражения волнового пакета. Показано, что парадокс МакКолла-Хартмана, известный для обычных потенциальных барьеров, также справедлив для умеренно сингулярного потенциала. Представлена математическая структура неординарного формирования парадокса. Քվանտային մեխանիկայում, որպես կանոն, պոտենցիալի եզակիությունը նախ հեռացվում է, պահանջվող մեծությունները հաշվարկվում են այս կանոնավորված պոտենցիալի համար, ապա ստացված արտահայտություններում կատարվում է հակադարձ սահմանային անցում: Հաշվված են ալիքային փաթեթի թունելացման և անդրադարձման ժամանակները: Ցույց է տրված, որ սովորական պոտենցիալների համար հայտի ՄաքՔոլլի-Հարթմանի պարադոքսը գոյություն ունի նաև չափավոր եզակի պոտենցիալի համար: Ներկայացված է պարադոքսի անսովոր ձևավորման մաթեմատիկական կառուցվածքը: In quantum mechanics, the singularity of the potential is usually first removed, the desired values are calculated for the regularized potential, and then an inverse limit transition is made in the resulting expressions. The tunneling time and the reflection time of the wave packet are calculated. It is shown that the McCall-Hartman paradox, well-known for ordinary potential barriers, is also valid for the moderately singular potential. The mathematical structure of the extraordinary formation of paradox is presented.
Keywords: Ֆիզիկա; Ռադիոֆիզիկա; Էլեկտրոնիկա; Օպտիկա; Քվանտային էլեկտրոնիկա; Նանոֆիզիկա; Ազդակների ֆիզիկա; Գերհաղորդականություն