Kolophone Armenischer Übersetzer Syrischer Literatur (12.-13. Jahrhundert) - Schmidt, Andrea; Bozoyan, Azat (ՀՀ ԳԱԱ Արևելագիտության ինստիտուտ)
ԺԲ-ԺԳ դդ. Հյուսիսային Ասորիքը եւ կիլիկյան Հայաստանը գտնվում էին ծաղկող քրիստոնեական մշակութների խաչմերուկում: Ամանոսի լեռների եւ նրա շջակայքի վանքերում կողք-կողքի աշխատում էին ասորի եւ հայ, մելկիտ հույն եւ վրացի, ինչպես նաեւ լատին վանական-մատենագիրներ: Ներկա հետազոտության մեջ քննվում են Ամենայն Հայոց Պահլավունի կաթողիկոսների հովանու ներքո կատարված թարգմանությունների հիշատակարանները: Հեղինակնեը մասնագետների ուշադրությունն են հրավիրում հիշատակված սկզբնաղբյուրներում պահպանված թարգմանական արվեստի յուրահատկություններին վերաբերող տեղեկությունների վրա: Հատկանշական է, որ հայերեն թարգմանված բնագրերի մի նշանանակալի մասի ասորերեն բնագրերը չեն պահպանվել: Այդ իսկ պատճառով, մեզ հասած հայերեն թարգմանությունները եւ նրանց բերած թարգմանական մոտեցումների հետազոտությունը ձեռք են բերում ուրույն մշակութային արժեք:
Keywords: Translations; Syrischer Literatur