Epistolary exchanges, Treatises and Opuscules: Armenian Sources on Religious Polemics between the Armenians and the Greeks in the 12th century - Augé, Isabelle (ՀՀ ԳԱԱ Արևելագիտության ինստիտուտ)
Հայերի և հույների միջև, հատկապես ԺԲ դարում ծավալված եկեղեցական փոխհարաբերությունների ընթացքում, ստեղծվել են բազմաթիվ բնագրեր հայերեն կամ հունարեն լեզուներով: Հոդվածում քննարկել ենք մի քանի հայկական սկզբնաղբյուրներ: Դրանցից ամենակարևորը 1165-1178 թթ. կողմերի միջև փոխանակված նամակների ժողովածուն է, որը կազմել է Ներսէս Լամբրոնացին: Բացի այդ, պատասխանով հանդերձ պահպանվել է «Գլխադրութիւնք հոռոմոց, զորս պահանջեն առ ի մէնջ ի պէտս խաղաղութեան» երկը: Վերջապես, հասել է թղթերի ժողովածուն (ՊԽՄ), ուր մի շարք թղթեր ունեն պատմական բացատրություններ, և 1197 թ. Կ. Պոլիս ուղարկված Ներսես Լամբրոնացու դեսպանագնացության նկարագրությունը:
Keywords: Documents of Armeno-Byzantine Church Negotiations