Կապուղու ձևավորիչ - Վարդանյան, Գ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Նկարագրված են ալգորիթմ և FPGA-ի (Field-Programmable Gate Array)` վերակարգավորվող ինտեգրալային միկրոսխեմայի կիրառմամբ իրականացված թեստավորման արդյունքները։ Ներկայացվող ալգորիթմի միջոցով հնարավոր է մուտքային թվայնացված լայնաշերտ ազդանշանը տրոհել առանձին հաճախականային տիրույթների՝ վերջիններս առանձին-առանձին մշակելու նպատակով: Տրոհված ազդանշանների տիրույթենրի առավելագույն քանակը 1024 է: Ալգորիթմն ունի բազմաթիվ կարգավորումների հնարավորություն, յուրաքանչյուր առանձին տիրույթի տրոհման պարամետրերը հնարավոր է փոխել աշխատանքի ընթացքում` իրական ժամանակում: Որպես կանոն, մուտքային ազդանշանի դիսկրետացման հաճախականությունն ավելի մեծ է, քան առանձնացված առանձին տիրույթների դիսկրետացման հաճախականությունները: Այս ալգորիթմը հիմնականում կիրառվում է հարմարվողունակ ռադիոհամակարգերում և ազդանշանների ավտոմատ ճանաչման համակարգերում, երբ անհրաժեշտ է լինում հետազոտել մուտքային ազդանշանների պարամետրերը՝ առանձնացնելով դրանք առանձին տիրույթների և ենթատիրույթների: Описан алгоритм и представлены результаты тестирования с использованием FPGA (Field-Programmable Gate Array) регулируемого интегрированного чипа. С помощью данного алгоритма можно разделить цифровой входной широкополосный сигнал на отдельные полосы частот, чтобы последние обрабатывались отдельно. Максимальное количество диапазонов разделенного сигнала - 1024. Представленный алгоритм имеет множество настроек, параметры разделения каждого отдельного диапазона могут быть изменены в процессе работы в режиме реального времени. Как правило, входная частота входного сигнала выше, чем частоты дискретизации отдельных полос. Этот алгоритм в основном используется в адаптивных радиосистемах и системах автоматического распознавания сигналов, когда необходимо изучать параметры входящих сигналов, разделяя их на отдельные диапазоны и подполосы. The algorithm and test results with the use of FPGA (Field-Programmable Gate Array) are described. Using the given algorithm, it is possible to split the digital input wideband signal into separate frequency bands so that the latter are processed separately. The maximum number of ranges of the split signal is 1024. The presented algorithm has many settings, the parameters of the split of each individual range can be changed during operation in real time. Typically, the input frequency of the input signal is higher than the sampling rates of the individual bands. This algorithm is mainly used in adaptive radio systems for automatic signal recognition, when it is necessary to study the parameters of incoming signals, dividing them into separate ranges and subbands.
Keywords: Ռադիոէլեկտրոնիկա