ԱԷԿ-ի համակարգերի խափանման հավանականությունների նվազեցումը ռիսկ-տեղեկացված ստուգումների իրականացման միջոցով - Խաչատրյան, Ա. Գ.; Կանեցյան, Գ. Ռ.; Գևորգյան, Ա. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
ԱԷԿ-ում իրականացվող ստուգումների շրջանակներում ստուգվում են բազմաթիվ համակարգերի տարրեր: Ավանդական դետերմինիստական ստուգումները հիմնվում են շահագործման փորձից հայտնի տվյալների վրա, և հաշվի չեն առնվում տարրերի ռիսկ - նշանակալիությունները: Ներկայանային ստուգումների երթուղիներից մեկը ներառում է ՊՍՀՀ-ի (պատասխանատու սպառիչների հովացման համակարգի) պոմպակայանների և տարրերի ստուգումը: Համակարգի օրինակով ցույց է տրվել, որ ավանդական դետերմինիստական ստուգումների փոխարինումը ռիսկ-տեղեկացված ստուգումներով հնարավորություն կտա ստուգումների ընթացքում ճիշտ թիրախավորել ստուգվող տարրերը՝ այդպիսով նպաստելով ստուգման արդյունավետության էական բարձրացմանը և համակարգի խափանման հավանականության մի քանի անգամ նվազեցմանը: В рамках инспекций, проводимых на АЭС, проверяется множество компонентов систем. Традиционные детерминистические инспекции основаны на данных из известного опыта эксплуатации, не принимая во внимание риск-значимость компонентов. Один из маршрутов внутристанционных инспекций включает в себя проверку компонентов и насосных станций СООП (Системы охлаждения ответственных потребителей). На примере системы показано, что замена традиционных детерминистических инспекций риск-информированными позволит правильно определить компоненты, подлежащие проверке во время инспекций, что значительно повысит эффективность инспекции и снизит вероятность отказа системы в несколько раз. During the inspections performed at the NPP, many system components are checked. Traditional deterministic inspections are mostly based on the data from the known operating experience, without considering the risk-significance of the components. One of the in-service inspection routes includes checking the components and pumping stations of ESW (Essential service water) system. For the system, it is shown that replacing the traditional deterministic inspections by risk-informed ones will allow to correctly identify the components to be checked during inspections, which will significantly increase the efficiency of inspection and reduce the probability of the system failure several times.
Keywords: Էներգետիկա