Al-Cu-Fe-Si համակարգի ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների ձուլման տեխնոլոգիայի մշակումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Հովհաննիսյան, Ա. Մ.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Սաֆարյան, Տ. Ն.; Աղբալյան, Ա. Ս.; Դեմիրչյան, Տ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ընտրվել եւ հիմնավորվել է A5E մակնիշի ալյումինային համաձուլվածքը` որպես բարձրամուր ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների մայրակի նյութ, որպես լեգիրող տարր` M0 եւ M1 մակնիշի պղինձը: Կատարված համալիր հետազոտությունների արդյունքում մշակվել է Al-Cu-Fe-Si համակարգի ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների ձուլման տեխնոլոգիա, ընտրվել եւ հիմնավորվել են 5,7...6,5% պղինձ պարունակող ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքի ձուլման լավարկված ռեժիմները, համա- ձայն որոնց հալույթի լցման ջերմաստիճանը պետք է լինի 730 ± 100C միջակայքում, ձուլաձեւի ջերմաստիճանը` 120± 100C, որի դեպքում հեղուկահոսունությունը ստացվում է 430 մմ, գծային կծկվածքը` 1,6...1,65%, HB=1230...1250 ՄՊա, σժ=415...420 ՄՆ/մ2 , δ= 6...7%: Ցույց է տրված, որ ալյումինային համաձուլվածքների ձուլային հատկությունները, ինչպիսիք են հեղուկահոսունությունը, գծային կծկվածքը եւ լիկվացիան, խիստ կերպով կախված են համաձուլվածքի քիմիական բաղադրությունից, կառուցվածքից, լիկվիդուսի եւ սոլիդուսի ջերմաստիճաններից, ջերմունակությունից, ջերմահաղորդականությունից եւ այլ պայմաններից: В качестве матрицы высокопрочных алюминиевых деформируемых сплавов выбран и обоснован сплав марки А5Е, а в качестве легирующего элемента - медь марокМ0 и М1. В результате комплексных исследований разработана технология литья алюминиевых деформируемых сплавов системы Al-Cu-Fe-Si, выбраны и обоснованы ихо птимальные режимы с содержанием меди 5,7...6,5%, согласно которым температура разливки расплава должна быть в пределах 730±100 С, температура литформы - 120 ± 100 С, при этом жидкотекучесть составляет 430 мм, линейное сжатие - 1,6...1,65%, НВ = =1230...1250 МПа, σв = 415...420 МН/м2 , δ = 6...7%. Показано, что литейные свойства алюминиевых сплавов, такие как жидкотекучесть, линейная усадка и ликвация, сильно зависят от химического состава сплава, его структуры, температур ликвидуса и солидуса, теплоемкости, теплопроводности и др. Aluminum alloy A5E was selected as a matrix of high-strength aluminum wrought alloys, and copper M0 and M1 grades was chosen as an alloying element. As a result ofc omprehensive studies, a technology for casting aluminum wrought alloys of the Al-Cu-Fe- Si system was developed, and optimized casting modes for aluminum wrought alloys with a copper content of 5,7...6,5% were substantiated and selected, according to which the temperature of casting the melt should be within 730 ± 100 С, the temperature of the mold is 120 ± 100 С, while the fluidity is 430 mm, linear compression is 1,6...1,65%, HB = 1230...1250 MPa, σв = 415...420 MN / m2 , δ = 6...7%. It is shown that the casting properties of aluminum alloys, such as fluidity, linear shrinkage and liquation, strongly depend on the chemical composition of the alloy, its structure, liquidus and solidus temperatures, heat capacity, thermal conductivity, etc.
Keywords: Նյութագիտություն