Developments of Doctoral Studies Management Process in NAS RA - Mkhitaryan, Atom; Begoyan, Karine (ՀՀ ԳԱԱ)
The paper analyzes the developments of doctoral studies in National Academy of Sciences of RA since 1997 and the management process. Education and training of highly qualified personnel is increasingly seen as a fundamental platform that ensures the development of the state. Reforming the national institute for doctoral studies (aspirantura) is aimed at improving the quality of human resources in science, optimizing research topics in accordance with the priority areas of development of science and technology, increasing publication and innovative activities, bringing national science and research closer to the world level and achieving international recognition.We present numbers of defended dissertations both in Armenia and in NAS RA during the last 25 years, the dynamics and the main trends of development of academic degree awarding system. We discuss the possible impact of reforming of the system of training and certification of highly qualified personnel on the organization of third – level doctoral education (doctoral schools) and specialized / dissertation councils in NAS RA. Աշխատանքում վերլուծվում են 1997 թվականից ի վեր ՀՀ ԳԱԱ-ում ասպիրանտական կրթության (դոկտորանտուրայի) կազմակերպման զարգացումները և կառավարման գործընթացը: Բարձր որակավորում ունեցող կադրերի պատրաստումն ավելի ու ավելի է կարևորվում որպես պետության զարգացումն ապահովող հիմնարար կառուցակարգ: Դոկտորանտուրայի ինստիտուտի (ասպիրանտուրա) բարեփոխումներն ուղղված են գիտության մեջ մարդկային ռեսուրսների որակի բարձրացմանը, գիտության և տեխնիկայի զարգացման առաջնահերթ ուղղություններով տարվող հետազոտական թեմաների օպտիմալացմանը, հրապարակումների և նորարարական գործունեության ավելացմանը, հայրենական գիտության և հետազոտությունների մերձեցմանն համաշխարհային մակարդակին՝ միջազգային ճանաչման հասնելու ակնկալիքով: Հոդվածում ներկայացվում են վերջին 25 տարում պաշտպանված ատենախոսությունների թիվն ինչպես Հայաստանում, այնպես էլ ՀՀ ԳԱԱ-ում, գիտական աստիճանների շնորհման համակարգի զարգացման դինամիկան և հիմնական միտումները: Հոդվածում քննարկվում է բարձր որակավորում ունեցող կադրերի պատրաստման և ատեստավորման համակարգի բարեփոխման հնարավոր ազդեցությունը ՀՀ ԳԱԱ-ում՝ երրորդ աստիճանի բարձրագույն կրթության (դոկտորանտուրա) և մասնագիտական (ատենախոսական) խորհուրդների աշխատանքի կազմակերպման վրա: В статье проанализирован процесс управления и развитие организации послевузовского образования (аспирантуры) в Национальной академии наук /НАН/ РА с 1997 года. Подготовка высококвалифицированных кадров все больше используется как фундаментальая структура обеспечения развития государства. Реформы института докторантуры (аспирантуры) направлены на повышение качества кадрового потенциала науки, оптимизацию тем исследований в соответствии с приоритетами науки и технологий, увеличение публикаций и инновационной деятельности, что поднимет уровень отечественной науки и исследований до уровня международного признания. Представлено количество диссертаций, защищенных за последние 25 лет как в Армении, так и в НАН РА, динамика и основные тенденции развития системы присуждения ученых степеней. Обсуждено возможное влияние подготовки высококвалифицированных кадров и реформы системы аттестации на организацию работы специализированных (диссертационных) советов и высшего образования третьей степени (докторантуры) в НАН РА.
Keywords: Social and Humanitarian Sciences