ՀԱԷԿ-ի համակարգերի փորձարկումների ծրագրի ստուգում Ռիսկ-տեղեկացված մոտեցմամբ - Կանեցյան, Գ. Ռ.; Խաչատրյան, Ա. Գ.; Ամիրջանյան, Ա. Մ.; Գևորգյան, Ա. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Միջուկային կարգավորող մարմնի՝ ատոմային էլեկտրական կայաններում (ԱԷԿ) իրականացվող ստուգումների գործընթացի մաս են կազմում համակարգերի պարբերական փորձարկումների իրականացման ստուգումները։ Պարբերական փորձարկումները ԱԷԿ-ի համակարգերի և տարրերի աշխատունակության հավաստման հիմնական միջոցն են։ Փորձարկումների պարբերականության սահմանումը բարդ խնդիր է և ենթադրում է բազմաթիվ գործոնների վերլուծություն։ ՀԱԷԿ-ի փորձարկումների ծրագիրը սահմանվում է փորձագիտական մոտեցմամբ և ներառում է փորձարկումների տևողությունն ու պարբերականությունը։ ՀԱԷԿ-ի համակարգերի փորձարկումների պատշաճ իրականացման, ինչպես նաև ծրագրի արդյունավետության ստուգման համար մշակվել է անվտանգության հավանականային վերլուծության (ԱՀՎ) արդյունքների վրա հիմնված մեթոդաբանություն։ Մշակված մեթոդաբանությունը կիրառվել է Հայկական ատոմային էլեկտրակայանի (ՀԱԷԿ) երեք համակարգերի նկատմամբ։ Проверки исполнения периодических испытаний систем атомных электростанций (АЭС) являются частью процесса проверок, проводимых ядерным регулирующим органом на атомных электростанциях. Периодические испытания являются основным средством проверки работоспособности элементов систем АЭС. Определение частоты испытаний является сложной задачей и включает в себя анализ многих факторов. Программа испытаний Армянской АЭС (ААЭС) определяется экспертным подходом, включает длительность и периодичность испытаний. Для проверки надлежащего проведения испытаний систем ААЭС и эффективности проекта испытаний разработана методология на основе результатов вероятностного анализа безопасности. Разработанная методология применена к трем системам ААЭС. Checking the periodic test performance of the nuclear power plant systems is part of the inspection process performed by the nuclear regulatory body at the nuclear power plants. Periodic tests are the main means of checking the operability of the elements of NPP systems. Determining the frequency of tests is a complex task and involves the analysis of many factors. The ANPP test program is determined by expert judgement and includes the duration and frequency of tests. A methodology based on the results of the PSA has been developed to check whether the testing of the ANPP systems is properly performed and to estimate the effectiveness of the test project. The developed methodology has been applied to three ANPP systems.
Keywords: Էներգետիկա