Մոդելային հետազոտություններում համարժեք նյութի Ֆիզիկամեխանիկական հատկությունների որոշումը - Մանուկյան, Լ. Ա.; Հովակիմյան, Վ. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Որոշվել են ծավալային ֆիզիկական մոդելավորման համար ընտրված համարժեք նյութի ֆիզիկամեխանիկական և դեֆորմացիոն բնութագրերը՝ նմուշների ուղիղ և եռառանցք կտրման եղանակով լաբորատոր փորձերի կատարման միջոցով։ Կատարված լաբորատոր հետազոտությունները ցույց են տվել, որ առկա է շատ քիչ տարբերություն համարժեք նյութի սահքի դիմադրության ուղիղ կտրումից և եռառանցք փորձարկումից ստացված բնութագրիչների միջև։ Ցույց է տրվել, որ ֆիզիկական մոդելավորման համար ընտրված համարժեք նյութի ամրության բնութագրերը (ներքին շփման անկյունը և կապակցվածությունը) հնարավոր է որոշել փոքր դեֆորմացիաների նկատմամբ զգայուն՝ ժամանակակից լաբորատոր ուղիղ կտրման և եռառանցք փորձասարքերի միջոցով։ Для объемного физического моделирования определены физико-механические и деформационные свойства образцов выбранного эквивалентного материала методом лабораторных испытаний одноплоскостного и трехосного срезов. Результаты лабораторных исследований показали незначительную разницу между характеристиками одноплоскостного и трехосного срезов. Показано, что прочностные свойства (угол внутреннего трения и сцепление) выбранного эквивалентного материала для физического моделирования можно определить с помощью новейших лабораторных приборов одноплоскостного и трехосного срезов, которые обладают большой чувствительностью к малым значениям срезных усилий. For volumetric physical modeling, the physical-mechanical and deformation properties of the equivalent material for 3D physical modeling by direct and triaxial shear equipment in laboratory conditions are determined. The results of laboratory tests showed an insignificant difference between characteristics obtained from direct and triaxial shear tests. It has been found that the strength properties of the equivalent material, such as internal friction angle and cohesion, could be defined by modern, laboratory direct and triaxial equipment which possesses high susceptibility to small shear strains.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ