Եռակալված աստիճանաձև կլոր ձողի արտամղման գործընթացի դեֆորմացիոն վիճակի համակարգչային մոդելավորումը - Պետրոսյան, Գ. Լ.; Պետրոսյան, Հ. Ս.; Մարգարյան, Մ. Ա.; Բաբայան, Ա. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Մոդելավորվել է եռակալված կլոր հատույթով աստիճանաձև նմուշի արտամղման չկայունացված գործընթացի սկզբնական ժամանակաշրջանի դեպքը «ABAQUS» ավտոմատացված ծրագրային միջավայրում: Գլանական նմուշի վերևի ճակատը ուղղահայաց ուղղությամբ հավասարաչափ տեղափոխվել է, որի հետևանքով այն դեֆորմացվել է: Ստացվել են Միզեսի լարման, դեֆորմացիաների ինտենսիվության, դեֆորմացիոն վիճակի բաղադրիչների և նյութի ծակոտկենության բաշխման գոտիները: Որոշվել են մամլամայր մտնելիս (е-е) և մամլամայրից դուրս գալիս (д-д) յոթական հանգույցների, դրանցից վերևի ու ներքևի վեցական տարրերի տվյալները: Բոլոր դեֆորմացիաների բաղադրիչները ծայրագույն արժեքներին հասնում են կոնական մամլամայրի հետ ձողի հպման գոտիներում: Դրանք հնարավորություն են տվել կառուցել е-е և д-д հատույթների վերևի տարրերի տվյալներով դեֆորմացիաների բաղադրիչների և դրանց հանգույցների ծակոտկենության փոփոխության գրաֆիկները: Դրանցից ամենամեծերը е-е -ի գոտում սահքի և առանցքային սեղմող դեֆորմացիաներն են: д-д -ի գոտում սահքի դեֆորմացիաները е-е –ի նկատմամբ շատ փոքր են և փոխել են իրենց նշանը: Մյուս տվյալները որակապես համընկնում են ЭВМ ЕС 1022 –ի վրա ФОРТЕАН – IV ալգորիթմական լեզվով կազմված ծրագրով հաշվարկված տվյալների հետ: Проведено моделирование случая начального периода неустойчивого процесса экструзии ступенчатого спеченного образца круглого сечения в автоматизированной программной среде ABAQUS. В верхней части цилиндрического образца дано равномерное перемещение в вертикальном направлении, по причине чего он деформируется. Получены зоны распределения напряжения Мизеса, интенсивности деформаций, компонентов деформированного состояния и пористости материала. Найдены данные по семи узлам при входе (е-е) и выходе (д-д) из матрицы, а также по шести элементам сверху и снизу от них, которые представлены в виде таблицы. Все значения деформаций достигают максимума в зонах контакта матрицы со стержнем. Полученные данные дали возможность построить графики зависимостей компонентов деформированного состояния верхних элементов сечений е-е и д-д и пористости в узлах этих сечений. Самые большие из этих в зоне е-е - осевые деформации сжатия и деформации сдвига. В зоне д-д деформации сдвига, по сравнению с е-е, очень малы и поменяли свой знак. Остальные данные качественно совпадают с расчетными данными программы, составленной с помощью алгоритмического языка ФОРТРАН – IV на ЭВМ ЕС 1022. The case of an unstable period at the initial stage of extrusion of a stepped sintered sample with a circular cross-section was simulated in the ABAQUS software environment. From the top of the cylindrical sample, uniform movement in the vertical direction is given, because of which it was deformed. Zones of von Mises stress, strain intensity, components of the deformation state and porosity of the material are obtained. The data were found for seven nodes at the entrance (е-е) and exit (д-д) from the matrix, as well as for six elements above and below them, which are presented in the form of a table. All values of deformations reach a maximum in the zones of contact between the matrix and the bar. The data obtained made it possible to plot the graphs of the components of the deformation state of the upper elements of the sections е-е and д-д and changes in porosity at the nodes of these sections. The largest of these in the е-е zone are axial deformations compression and shift deformations. In the zone д-д, shift deformations are very small compared to е-е and have changed their sign. The rest of the data qualitatively coincide with the calculated data of the program compiled in the algorithmic language FORTRANIV on the ЭС 1022 computer.
Keywords: Մեքենաշինություն