Գործիքների մաշակայունության կախվածությունը կարծր համաձուլվածքե թիթեղիկների ծակոտկենությունից և մակերևութային խորդուբորդութուններից - Կ. Գ. Կարապետյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Քննարկվում են մետաղակերամիկական կարծր համաձուլվածքե թիթեղիկների մակերևութային խորդուբորդությունների և ծակոտկենության ազդեցությունը գործիքների մաշակայունության բարձրացման վրա ի հայտ բերելու հարցեր: Բացահայտված է, որ ծակոտկենությունը և խորդուբորդությունները փոքրացնում են գործիքի մաշակայունությունը, և այդ ազդեցությունը նվազեցնելու համար նպատակահարմար է թիթեղիկի մակերևույթը պատել նիտրիդների, կարբոնիտրիդների, ինչպես նաև դժվարահալ մետաղների մաշակայուն ծածկույթով: Рассматриваются вопросы выявления влияния пористости и шероховатости металлокерамических твердосплавных пластин на повышение износостойкости инструментов. Выявлено, что пористость и шероховатость уменьшают износостойкость инструментов. Для уменьшения этого влияния целесообразно покрыть поверхности пластин слоем нитрида, карбонитрида, а также износостойким покрытием тугоплавких металлов. The problems of revealing the porosity and roughness of metal-ceramic carbide plate influence on increase of tool durability is considered. It is revealed that porosity and roughness decrease the tool durability and for decreasing this influence it is expedient to cover the surface of the plate with nitride and carbonitride as well as with durable covering of refractory metals.
Keywords: Technology