Oб одной реологической модели теории колебаний - С. С. Дарбинян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассматриваются колебания упругой системы с одной степенью свободы при наличии нелинейного сопротивления. Получены законы изменения внешних и внутренних сил. Приведены формулы для вычисления максимальных напряжений с использованием предлагаемой реологической модели. Դիտարկվում են առաձգական համակարգի տատանումները լրացուցիչ, ոչ գծային դիմադրության առկայության դեպքում: Ստացված են արտաքին և ներքին ուժերի ու դրանց հարաբերության փոփոխման օրենքները, առավելագույն լարումների հաշվման բանաձևեր: Թվային օրինակի միջոցով ցույց է տրված, որ նշված մոդելի ճիշտ կիրառումը կարող է հանգեցնել լարումների զգալի փոքրացման: Vibrations of the elastic system in case of additional nonlinear resistance are considered. We get the variation laws of inner and outer forces and their connections. The formula for the calculation of maximum exertion is obtained. It is shown through a digital example that in case of correct usage of the abovementioned model a considerable reduction of tension may occur.
Keywords: Mining engineering; Metallurgy; Technology