Определение показателей анизотропии горных пород под высоким давлением - Р. З. Акопян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом прохождения ультразвуковых волн определены и исследованы анизотропные свойства амфиболитов под высоким давлением. Показано, что показатель анизотропии модуля упругости в зависимости от текстуры, плоскости слоистости и сланцеватости пород имеет две оси симметрии:параллельную и перпендикулярную к плоскости напластования. Показатель анизотропии в зависимости от величины всестороннего высокого давления и угла плоскости напластования может резко измениться. Բարձր ճնշման տակ հետազոտման են ենթարկվել անիզոտրոպ հատկություններով օժտված թերթային կառուցվածք ունեցող ամֆիբիոլիտային ապարների նմուշներ` դրանց միջով տարբեր անկյունների տակ անցկացնելով ուլտրաձայնային ալիքներ: Արդյունքները ցույց են տվել, որ առաձգականության մոդուլի անիզոտրոպության ցուցանիշն ունի սիմետրիայի երկու առանցքներ` ա) թերթայնության հարթությանը զուգահեռ և բ) ուղղահայաց ուղղություններով և, կախված ապարների կառուցվածքից և համակողմանի հավասարաչափ ճնշման մեծությունից, կարող է կտրուկ փոփոխվել: Anisotropy properties of amphibolites under high pressure are determined and investigated by the ultrasound method. It is known that elasticity module anisotropy index depends on texture; lamination plane shaling of rocks has two symmetry axes – parallel with and perpendicular to the lamination plane. Depending on the value of high pressure and lamination plane angle, the anisotropy index may change according to the rock texture and high pressure value.
Keywords: Mining engineering; Metallurgy; Technology