Инженерная модель расчета составляющей общего момента сопротивления качению в шариковых подшипниках, обусловленной упругим гистерезисом - С. П. Манукян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Рассматриваются вопросы определения одной из составляющих общего момента сопротивления качению в шариковых подшипниках, обусловленной упругим гистерезисом. В шарикоподшипниках гистерезисные потери являются наибольшими из составляющих общего момента сопротивления и основным источником тепловыделения в подшипниках качения. Величиной этого выделенного тепла обусловлены надежность и долговечность подшипников. Դիտարկվում է գնդիկավոր առանցքակալների գլորմանը դիմադրող ընդհանուր մոմենտի բաղադրիչներից մեկի՝ առաձգական հիստերեզիսային կորուստներով պայմանավորված բաղադրիչի որոշումը: Գնդիկավոր առանցքակալներում հիստերեզիսային կորուստները գլորմանը դիմադրող ընդհանուր մոմենտի բաղադրիչներից ամենամեծն են և գլորման առանցքակալներում տեղի ունեցող ջերմաանջատման հիմնական աղբյուրը: Այդ անջատված ջերմության մեծությամբ են պայմանավորված առանցքակալների հուսալիությունը և երկարակեցությունը: Ball-bearing mechanics of, in particular, figuring out the constituent part from general resistance moment to rocking in ball-bearings due to the elastic hysteresis is considered. Histeresis losses being basic part of constituent parts of resistance moment to the rocking in ballbearings are the main losses of heat transfer in rolling-bearings which defines the viability and reliability of the ball-bearings.
Keywords: Technology; Mechanical engineering and machinery