Գորշ բրդոտ բզեզը Արագածոտնի մարզում և պայքարի արդյունավետ միջոցառումների մշակումը դրա դեմ - Թերլեմեզյան, Հ. Լ.; Հարությունյան, Հ. Ռ.; Կարապետյան, Գ. Ա.; Մկրտչյան, Հ. Ն. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայաստանի Հանրապետության Արագածոտնի մարզի պայմաններում զգալի վնասակարությամբ առանձնանում են Tropinota (նախկինում՝ Epicօmetis) ցեղին պատկանող գորշ բրդոտ բզեզները)` T. hirta suturalis Reitt. և T. senicula Mén. Այս վնասատուները պոլիֆագ են։ Հասուն բզեզը վնասում է տարբեր պտղատեսակների, հատապտղատուների և խաղողի վազի ծաղիկներին։ Բերքին հասցված վնասը կարող է արտահայտվել ինչպես քանակական, այնպես էլ որակական ցուցանիշների նվազեցմամբ: Հոդվածում ներկայացվում են վնասատուների դեմ կալիպսո միջատասպանի կիրառման արդյունքները և ցուցադրվում է դրա արդյունավետությունը։ В Арагацотнской области Республики Армения значительными повреждениями выделяются бурые мохнатые жуки рода Tropinota (ранее Epicometis) – T. hirta suturalis Reitt. и T. senicula Mén. Эти вредители относятся к многоядным видам. Взрослые жуки повреждают цветки в насаждениях плодовых, ягодных культур и винограда. Вред может проявляться снижением как количественных, так и качественных показателей урожая. В статье приведены результаты использования против вредителей инсектицида калипсо, показана его эффективность. In the Aragatsotn Marz of the Republic of Armenia, գray woolly beetles genus Tropinota (formerly Epicometis) –T. hirta suturalis Reitt. and T. senicula Mén. stand out with significant damage. These pests are polyphagous. The adult beetle damages flowers in plantations of fruit, berry crops, grapes, as well as other flowering plants. Harm can be manifested by a decrease in both quantitative and qualitative indicators of the crop. The article presents the results of using calypso insecticide against pests and shows its effectiveness.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա