Изучение влияния новых производных хиназолинов на активность фермента моноаминоксидаза мозговой ткани крыс - Григорян, А. С.; Григорян, Н. П.; Навоян, К. Г.; Гаспарян, Г. В. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Изучено влияниe 10 производных спиробензо [h] хиназолинов на активность моно-аминоксидазы (MAO- EC 1.4.3.4). Исследования проводились на мозговой ткани крыс в условиях in vitro. В качестве субстрата использован серотонин (5-ОТ) креатинин сульфат. Показано, что определенные соединения хиназолинов 4´амино-5´,8´диметил-1Н-спиро-[циклопентан-1,2-нафталин]-3- карбоновой кислоты в концентрации 1мкмоль/мл, инги-бируют дезаминирование серотонина. Исследуемые производные хиназолинов условно разделены на три группы, по эффективности дезаминирования серотонина (сыльные, умерен-ные, слабые). Ուսումնասիրվել է սպիրոբենզո[h] խինազոլինի ակտիվությունը մոնոամինօքսիդազ ՄԱՕ- (EC 1.4.3.4). ֆերմենտի նկատմամբ: Հետազոտությունը կատարվել է առնետի ուղեղի վրա in vitro պայմաններում: Որպես սուբստրատ կիրառվել է սերոտոնին կրեատինին սուլֆատը: Փորձերը կատարվել են 1մկմոլ/մլ չափաքանակով: Հետազոտությունները ցույց տվեցին, որ որոշ միացություններ 4´ամինո-5´, 8´-դիմեթիլ-1H-սպիրո[ցիկլոպենտան-1,2´-նավթալին]-3´ կարբոնաթթուն ունեն զգալի հակա-ՄԱՕ ակտիվություն: Հետազոտվող միացությունները պայմանականորեն բաժանվել են երեք խմբի՝ ուժեղ, չափավոր, թույլ: The effect of quinazolines on the monoamineoxidase MAO – (EC 1,4,3,4). of rat brain tissue have been studied in vitro. Serotonin (5-OT) creatinine sulfate has been taken as substrate. Studies have shown that some quinazoline compounds as 4’ amino-5’, 8’ dimetil -1H-spiro [ciclopentan 1,2’-naftalin]-3 carbonacid in concentration of quinazolines are conditionally divided into three groups, according to the effictiency of serotonin demination (strong, moderate, weak).
Keywords: Биология