Assessment of water quality and irrigation suitability of the Hrazdan river and several canals fed from it - Sahakyan, S. V.; Yedoyan, T. V.; Bagdagyuluan, A. S. (Հայաստանի ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The chemical composition of waters of the Arzni-Shamiram and Lower Hrazdan canals fed by the Hrazdan River, as well as Hrazdan River water in that area, was studied, and their suitability for irrigation was assessed. Water samples were collected from 7 sampling points and the total amount of salts, electrical conductivity (EC), pH, bicarbonates as well as some toxic microelements (Al, As, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mn, Mo, Zn, Ni, Pb, Se, V) were determined. It has been shown that waters of the Arzni-Shamiram canal are suitable for irrigation. The water pollution processes in the Lower Hrazdan Canal is observed. Despite the fact that the concentrations of some heavy metals and hydrocarbonates don't exceed the MPC for irrigation, depending on amount and composition of wastewater discharging this system, there is a high probability that their concentrations in the canal exceeds the permissible limit in the near future. Ուսումնասիրվել է Հրազդան գետից սնվող Արզնի-Շամիրամ և Ստորին Հրազդան ջրանցքների, ինչպես նաև այդ հատվածում Հրազդան գետի ջրերի քիմիական կազմը, գնահատվել է ոռոգման համար դրանց պիտանելիությունը: Ջրի նմուշները վերցվել են 7 դիտակետերից: Լաբորատոր պայմաններում որոշվել են ջրում լուծված աղերի ընդհանուր քանակը, էլեկտրահաղորդականությունը (EC), pH-ը, հիդրոկարբոնատները, ինչպես նաև որոշ թունավոր միկրոէլեմենտների (Al, As, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mn, Mo, Zn, Ni, Pb, Se, V) պարունակությունները: Ցույց է տրված, որ Արզնի–Շամիրամ ջրանցքի ջրերը լիովին պիտանի են ոռոգման համար: Ստորին Հրազդանի ջրանցքում դիտվում է ջրերի աղտոտում: Չնայած որոշ ծանր միկրոէլեմենտների, հիդրոկար-բոնատների կոնցենտրացիաները չեն գերազանցում ոռոգման համար թույլատրելի սահմանները, սակայն առանձին դեպքերում, կախված այդ համակարգ մուտք գործող կեղտաջրերի քանակից և դրանց բաղադրությունից, մեծ է հավանականությունը, որ մոտակա ժամանակաշրջանում ջրանցքում դրանց կոնցենտրացիաները կգերազանցեն թույլատրելի սահմանը: Исследован химический состав каналов Арзни-Шамирам и Нижний Раздан, питаемых рекой Раздан, а также вод реки Раздан в этом районе, и оценена их пригодность для орошения. Образцы воды были отобраны с 7 точек отбора проб. Были определены общее количество растворенных в воде солей, электропроводность (ЕС), pH, гидрокарбонаты, а так-же некоторые токсичные микроэлементы (Al, As, Be, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Li, Mn, Mo, Zn). в лаборатории, Ni, Pb, Se, V). Показано, что воды канала Арзни-Шамирам полностью пригодны для орошения. Загрязнение воды наблюдается в канале Нижний Раздан. Несмотря на то, что концентрации некоторых тяжелых микроэлементов и гидрокарбонатов не превышают максимально допустимых концентраций для орошения, в некоторых случаях, в зависимости от количества сточных вод, поступающих в систему и их состава, вполне вероятно, что их концентрации в канале в ближайшее время превысят допустимый предел.
Keywords: Biology