Ռադիոէկոլոգիական հետազոտություններ Գյումրի քաղաքում. բնական առաջնային և որոշ տեխնածին ռադիոնուկլիդների բաշխվածությունը հողերում - Մովսիսյան, Ն. Է.; Փյուսկյուլյան, Կ. Ի.; Հովհաննիսյան, Ս. Մ.; Բելյաևա, Օ. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ)
Գյումրի քաղաքի համալիր երկրաքիմիական հանույթի հողային նմուշներն օգտագործվել են գումարային α/β ակտիվության, բնական (Ra-226, Th-232, K-40) և տեխնածին (Cs-137) ռադիոնուկլիդների տեսակարար ակտիվության տարածական բաշխվածության ուսումնասիրության համար: Արդյունքները վկայում են, որ Գյումրի ք.-ի հողերում բնական ռադիոնուկլիդների տարածաբաշխման մեջ որոշիչ է տարածքի երկրաբանական կառուցվածքը, բնական ռադիոակտիվության վերաբաշխման գործոն Գյումրիում չի բացահայտվել։ Տեխնածին Cs-137-ի ակտիվությունը քաղաքային հողերում փոքր-ինչ ցածր է միևնույն բարձրության բնահողերում գրանցված տեսակարար ակտիվության միջակայքից։ Образцы почвы многофункциональной геохимической съемки г. Гюмри использованы для изучения пространственного распределения суммарной α/β-активности, естественных (Ra-226, Th-232, K-40) и техногенных (Cs-137) радионуклидов. Результаты свидетельствуют о том, что геологическое строение местности имеет решающее значение в распределении естественных радионуклидов в почвах г. Гюмри, факторов перераспределения естественной радиоактивности в г. Гюмри не найдено. Активность антропогенной Cs-137 в городских почвах несколько ниже, чем диапазон удельной активности, зарегистрированный в нативных почвах такой же высоты․ Soil samples from the multi-purpose geochemical survey of Gyumri city were used to study the spatial distribution of gross α/β activities, specific activities of natural (Ra-226, Th-232, K-40), and artificial (Cs-137) radionuclides. The results show that the geological structure of the area is decisive in the distribution of natural radionuclides in the soils of Gyumri. No factor of redistribution of natural radionuclides has been revealed in Gyumri. The specific activity of artificial Cs-137 in the urban soils is slightly lower than the activity ranges recorded in the native soils from similar altitudes.
Keywords: Էկոլոգիա