Սևանա լճի ավազանում անտառապատվածության բարձրացման խնդիրները էկոհամակարգային մոտեցման համատեքստում - Ավետիսյան, Գ. Դ.; Առաքելյան, Ա. Ա. (ՀՀ ԳԱԱ)
Աշխատանքում ներկայացված են անտառների տարածական և ժամանակային փոփոխությունները Սևանի ավազանում և ներկա իրավիճակը։ Հիմնավորված է անտառապատվածության բարձրացման, լճի շրջակայքում ջրածածկ անտառների փոխարեն նոր, համարժեք անտառաշերտերի հիմնման միջոցով լճի էկոհամակարգում բացասական ջրակենսաբանական պրոցեսները կանխարգելելու և էկոլոգիական հավասարակշռությունը վերականգնելու, էկոհամակարգային ծառայությունների հոսքի ավելացման անհրաժեշտությունը։ Քննարկվել են Սևանա լճի ավազանում անտառաճեցման նպաստավոր պայմաններ ունեցող տարածքների ԱՏՀ տեխնոլոգիաների միջոցով ուսումնասիրության արդյունքները։ В работе представлены пространственные и временные изменения лесов в Севанском бассейне и нынешняя ситуация. Обоснована необходимость повышения лесопокрытости, предотвращения негативных водных биологических процессов в экосистеме озера и восстановления экологического баланса, увеличения потока экосистемных услуг посредством создания новых лесополос в бассейне озера. В работе представлены результаты исследования территорий, имеющих благоприятные условия для лесопосадки в бассейне озера Севан, посредством ГИС технологий. The paper presents spatial and temporal changes and the current situation of forests in the Lake Sevan basin. The necessity to increase forest cover, to prevent negative aquatic biological processes in the lake ecosystem and restore ecological balance, as well as to increase the flow of ecosystem services through the creation of new forest belts in the lake basin is substantiated. The paper presents the results of a study of territories with favorable conditions for forest planting in the Lake Sevan basin using GIS technologies.
Keywords: Էկոլոգիա