Finding a new diatreme at Khosrov reserve (Armenia) - Sahakyan, Lilit; Stepanyan, Zhanna; Avagyan, Ara; Saakov, Arkadi; Hayrapetyan, Aregnaz (ՀՀ ԳԱԱ)
We found new diatreme at Khosrov reserve from central part of Armenia (Khosrov river basin) which has an oval shape; 150 m W-E length and 50m N-S width. Judging from the mineral composition, petrography and major element chemistry the main rocks of Khosrov diatreme are vitro- crystallo-lithoclastic tuffs. The tuffs composed mostly of volcanic glass and have diopside, augite, Ti-augite, accessory (garnet, zircon, picotite, sphen) and other minerals. Vitro- crystallo-lithoclastic tuffs are cut by about 2m length trachyandesite dyke in the northern part of the diatreme. Հայաստանի կենտրոնական հատվածում՝ Խոսրովի արգելոցում (Խոսրով գետի ավազան) մենք հայտնաբերել ենք նոր դիատրեմա, որն ունի օվալաձև տեսք՝ արևմուտքից արևելք 150 մ երկարություն և 50 մ լայնություն հյուսիսից հարավ: Ըստ միներալային կազմի, պետրոգրաֆիայի և հիմնական տարրերի քիմիական կազմի Խոսրովի դիատրեմայի հիմնական ապարները ներկայացված են վիտրոբյուրեղա-լիթոկլաստիկ տուֆերով, Տուֆերը կազմված են հիմնականում հրաբխային ապակուց և պարունակում են դիոպսիդ, ավգիտ, տիտանավգիտ, աքցեսոր (նռնաքար, ցիրկոն, պիկոտիտ, սֆեն) և այլ միներալներ: Մոտ 2 մ երկարությամբ տրախիանդեզիտային դայկան կտրում է վիտրոբյուրեղա-լիթոկլաստիկ տուֆերը՝ դիատրեմի հյուսիսային մասում: В Хосровском заповеднике, расположенном в центральной части Ар-мении (бассейн реки Хосров), нами обнаружена новая диатрема, имеющая овальную форму. Длина ее 150 м с запада на восток при ширине 50 м с севера на юг. Судя по минеральному составу, петрографии и химическому составу главных элементов, основными породами Хосровской диатремы являются витрокристалло-литокластические туфы. Туфы сложены в ос-новном вулканическим стеклом и содержат диопсид, авгит, Ti-авгит, акцессорные (гранат, циркон, пикотит, сфен) и другие минералы. Трахиан-дезитовая дайка протяженностью около 2 м прорывает витро-кристалло-литокластические туфы в северной части диатремы.
Keywords: Earth science (Geoscience)